Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ВУЗЛОВА МАСТОПАТІЯ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ВУЗЛОВА МАСТОПАТІЯ

Вузлова мастопатія

Вузлова мастопатія – це гормонозалежне захворювання молочних залоз, при якому в них з'являються доброякісні новоутворення, що являють собою вузли та кісти. Патологія може носити, як односторонній, так і двосторонній характер, вузли можуть бути поодинокими та множинними. Приблизно в третині випадків вузлова мастопатія може перероджуватися з доброякісної в злоякісну.

Причини появи вузлової мастопатії

Мастопатія виникає, якщо спостерігається гормональний дисбаланс, що виражається в надлишку естрогену та нестачі прогестерону. Рідше мастопатія розвивається при надлишку гормону пролактину, якщо він починає вироблятися поза вагітністю.

Патологічні зміни починаються з розвитку дифузійної мастопатії, яка потім переходить в вузлову мастопатію. Це відбувається в разі впливу ряду чинників, що провокують появу гормонального дисбалансу.

Серед чинників, які сприяють виникненню вузлової мастопатії:

  • гінекологічні захворювання,
  • аборти,
  • тривалі стреси та неврози,
  • нерегулярне статеве життя,
  • вживання гормональних препаратів,
  • цукровий діабет та гіпотиреоз,
  • ожиріння.

Також сприяти розвитку мастопатії можуть ранній початок менструацій, пізній клімакс, відсутність вагітностей до 30 років, травми грудей.

Жінкам, у яких є найближчі родички із захворюваннями грудей, необхідно приділяти підвищену увагу стану грудних залоз, тому що у них ця патологія може розвинутися з більшою ймовірністю.

Симптоми вузлової мастопатії

До симптомів вузлової мастопатії відносять:

  • наявність ущільнень у грудях, які відчуваються на дотик,
  • біль та набухання молочних залоз перед менструацією,
  • вузли стають болючими на дотик за кілька днів перед менструацією, але хворобливість минає після менструації,
  • можуть з'являтися виділення із сосків при натисканні.

Головна небезпека вузлової мастопатії в тому, що вузли можуть перероджуватися в злоякісні утворення. Дуже важливо вчасно виявити це та почати своєчасне лікування. При виявленні ущільнень у грудях потрібно якомога швидше звернутися до лікаря і точно поставити діагноз.

Діагностика вузлової мастопатії

Діагностикою мастопатії займається мамолог. Лікар проведе огляд грудей, розпитає про скарги і симптоми, призначить діагностичні процедури. Для діагностики ущільнень молочної залози зазвичай роблять УЗД молочної залози або мамографію. За допомогою цих досліджень можна побачити розміри, форму утворень, кальцифікати, діагностувати кісту молочної залози.

При підозрі, що новоутворення може бути злоякісним, робиться пункція тканин та проводиться гістологічне дослідження отриманого зразка.

У разі виявлення вузлової мастопатії зазвичай рекомендується консультація гінеколога, тому що гормональний дисбаланс може призвести також до появи гінекологічних патологій, наприклад, спровокувати ендометріоз або появу міоми матки.

Лікування вузлової мастопатії

Методики лікування вузлової мастопатії включають консервативні та хірургічні методи.

Медикаментозне лікування спрямоване на відновлення гормонального балансу, лікування супутніх гінекологічних та ендокринних захворювань.

Для кіст зазвичай застосовується склерозування. Це метод, при якому в порожнину кісти вводиться спеціальна рідина, що склеює її. У випадках, якщо кіста виникає знову, проводиться її видалення.

При виникненні фіброаденоми молочної залози рекомендується її видалення. Якщо є сумніви щодо її доброякісності – видалення обов'язково, при цьому видаляють фіброаденому та навколишні тканини. При множинних утвореннях, груди видаляються повністю.

Чим раніше ви звернетеся до мамолога при появі симптомів, що вказують на патології молочної залози, тим швидше зможете точно встановити діагноз, пройти необхідне лікування та відновити здоров'я.