Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЗАБОЇ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЗАБОЇ

Забої

Забоєм називають пошкодження внутрішніх органів або м'яких тканин, яке не супроводжується порушенням цілісності шкірних покривів і розривом судин. В результаті забоїв у постраждалих можуть формуватися забиті рани, садна, синці, крововиливи, розриви тканин і внутрішніх органів.

Це один з найпоширеніших видів травм, який може зустрічатися як самостійно, так і в поєднанні з вивихами, переломами, розтягненнями і т.д. Найчастіше люди стикаються з забоями поверхнево розташованих тканин — шкіри, підшкірно-жирової клітковини, м'язів, окістя і т.д.. Забої внутрішніх органів (серця, легенів, головного мозку) зустрічаються рідше і зазвичай супроводжують серйозні політравми.

Причини

У більшості випадків причиною забиття є прямий механічний вплив тупого предмета на ту чи іншу ділянку тіла. Це може траплятися при ударах, падіннях, різких струсах і т.д. Як правило, тяжкість удару прямо корелює з силою впливу травмуючого фактора і виду тканин, на які було здійснено вплив (шкіра, жир, м'язи, шкіра і т.д.).

Симптоми

Зовнішні прояви забою багато в чому залежать від тяжкості травми і особливостей травмуючого агента — його консистенції, тяжкості, швидкості дії, точки прикладання сили і ін. При цьому чим сильніша травма, тим яскравіше проявляються її наслідки.

Найчастіше людей із забоями турбують:

  • інтенсивні болі в забитому місці;
  • почервоніння або посиніння шкіри;
  • синці;
  • болючість і труднощі при виконанні звичних рухів.

За зовнішніми проявами забої легко сплутати з розтягненнями і розривами, а також вивихами і переломами. Більше того, ці травми часто зустрічаються одночасно, що ще більше ускладнює діагностику. Тому при сильному забої, що супроводжується різкими болями, краще негайно звернутися до фахівця — ортопеда-травматолога або лікаря невідкладної допомоги. Він зможе поставити правильний діагноз і вчасно виявити інші, більш серйозні і небезпечні складові травми.

Перша допомога

При забої потрібно якомога швидше прикласти до травмованого місця холодний компрес. Для цих цілей можна використовувати змочений у крижаній воді рушник або міхур з льодом. При необхідності через кілька годин на забиту частину тіла можна накласти давлячу, але не занадто тугу пов'язку.

Діагностика і лікування

Діагностика звичайних забоїв частіше за все не становить труднощів. Складнощі можуть виникнути лише при супутніх ушкодженнях сухожиль, м'язів, зв’язок, суглобів або кісток, а також при ударах внутрішніх органів. У такому випадку для уточнення діагнозу хворому потрібно зробити рентгенографію, КТ або МРТ.

Лікування забитих місць, що не супроводжуються важкими ушкодженнями, зводиться до забезпечення спокою і застосування холоду в перші години після травми. Ні в якому разі не можна парити травмовану руку або ногу, оскільки це лише погіршить ситуацію. Теплі ванночки і зігріваючі компреси краще застосовувати не раніше ніж з другого-третього дня, перед цим проконсультувавшись з фахівцем.