Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування УКУСИ ТВАРИН:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

УКУСИ ТВАРИН

Укуси тварин

Укуси тварин - досить поширена проблема, з якою ми можемо зіткнутися при нападі домашніх або диких тварин. Найчастіше кусають собаки та кішки, але можуть кусати також щури, хом'ячки, миші, коні та інші тварини. Часто домашні та бродячі тварини кусають дітей через те, що діти поводяться з ними неправильно. Рідше реєструються укуси диких тварин, наприклад, вовків, ведмедів. Часто укуси є наслідком неуважності людини і наслідком того, що вона сама турбує тварин, наприклад, внаслідок цього вона може бути укушена зміями, черепахами.

Внаслідок укусу тварин виникає рана, яку необхідно терміново обробити. Для того, щоб зробити це правильно та мінімізувати можливе інфікування, слід звернутися до лікаря.

Укушена рана

Укушена рана - це травма, що виникла внаслідок встромляння зубів з подальшим здавлюванням щелеп. Як правило, укушена рана виникає після укусу тварини, але можлива і після укусу людини.

Ступінь тяжкості при укусі може бути різним від незначного прокусу шкіри до великої рваної рани з переломами кісток. Навіть незначна укушена рана може становити серйозну небезпеку внаслідок потрапляння разом зі слиною тварини патогенних мікроорганізмів, особливу небезпеку становить вірус сказу. Наслідки укусу можуть бути досить серйозними, тому при укусі тваринами потрібно якнайшвидше звернутися до лікаря.

Види укушених ран

Найпоширенішими наслідками укусів можуть бути:

  • Колоті рани, при яких утворюється вузьке та глибоке ушкодження;
  • Рвані рани, які є наслідком щільнішого захоплення пащею зі спробою вирвати шматок тканин. При цьому можуть пошкоджуватися підшкірна клітковина, м'язи та навіть кістки.

Наслідки укусу залежать від виду тварини, її розмірів та обставин, у яких було завдано травми.

Ускладнення укусів тварин

Найчастішим ускладненням укушених ран є потрапляння в рану інфекції. У цьому випадку починається запалення уражених тканин, можуть з'являтися набряк, гнійні виділення, можуть розвинутись абсцес та флегмона. Найбільшу небезпеку представляє поширення інфекції – сепсис.

Крім того, на місці укусів можуть залишатися грубі неестетичні шрами. Якщо був пошкоджений нерв, можуть виникнути парези. При зараженні сказом можливий смертельний результат.

Для того, щоб не допустити ускладнень, потрібно якнайшвидше показати місце укусу лікарю.

Перша допомога при укусах тварин

Насамперед після укусу тварини потрібно:

  • Добре промити рану водою,
  • Обробити антисептиком,
  • Притиснути рану чистою тканиною або серветкою, щоб зупинити кров,
  • Зробити стерильну пов'язку,
  • Якщо сильна кровотеча, то вище рани потрібно накласти джгут,
  • Відразу ж звернутися за допомогою до лікаря. Залежно від ситуації, викликати швидку допомогу або самостійно прийти у травмпункт.

Лікування укусів тварин

Лікування укусу залежить від розміру та особливостей рани. Невеликі рани просто обробляють антисептиками та перев'язують. При великих рваних ранах потрібне хірургічне втручання, під час якого лікар видаляє з рани сторонні тіла та нежиттєздатні тканини, промиває, при необхідності встановлює дренажі, накладає при потребі шви, хоча повністю стягувати рану не рекомендується.

Призначаються антибактеріальні препарати. Потім періодично робляться перев'язки, під час яких лікар спостерігає стан рани.

Якщо людину вкусила дика або бродяча тварина, то робиться щеплення від сказу.

Після загоєння рани іноді задля усунення косметологічного дефекту потрібна допомога пластичного хірурга.