Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ТРАВМИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ТРАВМИ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ

Травми слизової оболонки ротової порожнини

Травми слизової оболонки ротової порожнини можуть виникати з різних причин, наприклад, це можуть бути подряпини, отримані, під час чищення зубів, вживання їжі, удари, опіки. Травми слизової рота частіше виникають у дітей, але можуть з'являтися і у дорослих.

Слизова оболонка ротової порожнини дуже часто піддається різному впливу: механічному або хімічному. Але зазвичай цей вплив не створює серйозного негативного ефекту. Якщо ж виникають мікротравми, вони дуже швидко проходять, тому що слизова ротової порожнини швидко регенерує. Однак можливі і більш серйозні травми, що вимагають уваги.

У разі травми ротової порожнини невисокої інтенсивності терапія зводиться до усунення джерела, під впливом якого ця травма виникла. У разі більш важких травм слизової оболонки ротової порожнини проводиться медикаментозне лікування.

Види травм слизової оболонки ротової порожнини

Залежно від того, що стало причиною травми слизової оболонки ротової порожнини, виділяють наступні види травм:

  • Механічні травми. Можуть виникнути під впливом ударів, укусів, порізів. Найчастіше ми прикушуємо слизову під час їжі або ж травмуємо її в процесі чистки зубів. Ще один варіант – поява травм слизової в результаті бійки.
  • Термічні травми. Також поширені термічні травми слизової оболонки ротової порожнини, коли ми їмо або п'ємо надмірно гарячу їжу. Також термічна травма може виникнути у разі недбалого використання стоматологічних приладів.
  • Хімічні травми. Характерні для дітей, виникають, якщо дитина бере у рот небезпечні речовини, луги, кислоти. У дорослих хімічні травми можуть виникати під час стоматологічних процедур, якщо лікар випадково допустив контакт агресивних засобів, що використовуються в стоматології, зі слизовою.
  • Променеві травми. Рідкісне явище, виникають в результаті опромінення під час лікування злоякісних пухлин обличчя та голови.

З огляду на глибину ураження, травми поділяють на:

  • Гематоми, коли стався забій без порушення цілісності слизової.
  • Ерозію. Слизовий шар пошкоджений, але не глибоко.
  • Декубітальну виразку. Ураження слизових оболонок рота досить глибоке.

Також може бути:

  • гостре пошкодження слизової рота,
  • хронічне пошкодження слизової рота.

Найбільш поширений варіант – гостра механічна травма слизової оболонки порожнини рота.

Симптоми травм слизової оболонки ротової порожнини

Характерні симптоми травмування порожнини рота:

  • хворобливі відчуття в області травмування,
  • кровотеча або гематома,
  • поява ерозії або виразки на місці травми.

Зазвичай травми слизової рота досить швидко заживають самостійно. Але можуть інфікуватися та запалюватися.

Ураження слизової можуть з'явитися не тільки в результаті травм, але й внаслідок розвитку якого-небудь захворювання. Тоді частіше виникають хронічні травми слизової. В цьому випадку потрібно з'ясувати, в результаті якого саме захворювання з'явилися пошкодження ротової порожнини та зайнятися його лікуванням.

Діагностика та лікування травм слизової оболонки ротової порожнини

Зазвичай людина, яка травмувалася, сама легко діагностує, що це травма. Однак іноді потрібна диференціальна діагностика. Необхідно виключити туберкульозну виразку, некрози при хворобах крові, алергічну реакцію та ряд інших патологій. Діагностикою та лікуванням травм слизової оболонки ротової порожнини займається стоматолог.

Лікування травм слизової включає місцеве застосування знеболювальних засобів, антисептичних розчинів. Стоматолог також може призначити лікарські засоби для полоскання, гелі, які мають протизапальний та ранозагоювальний ефект.