Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ТЕНДИНІТ:

symptoms.symptoms-products

ТЕНДИНІТ

Тендиніт

Під терміном тендиніт розуміють запальні процеси, що спостерігаються в області сухожилля. Тендиніт може бути, як гострим, так і хронічним. Хронічний тендиніт може супроводжуватися розвитком дегенеративних процесів сполучної тканини. Запальний процес зазвичай зачіпає зону сухожилля біля його кріплення до кістки, призводить до болю під час руху, може призвести до обмеження рухливості, підвищити ймовірність виникнення травм.

Залежно від розташування розрізняють тендиніт плечового суглоба, тендиніт колінного суглоба, ліктьового, плечового суглобів, тендиніт зап'ясть, стоп.

Причини розвитку тендиніту

За допомогою сухожиль м'язи кріпляться до кісток, вони забезпечують функціональність суглоба та необхідний обсяг рухів. При тендиніті волокна, з яких складається сухожилля, починають розщеплюватися, в них починають відкладатися солі кальцію. Виникає запальний процес, змінюється структура сухожилля, з'являються дегенеративні процеси.

З'явитися тендиніт може внаслідок ряду причин, таких як:

  • Активні фізичні навантаження та часті мікротравми. Це найбільш часта причина тендинита, яка «спрацьовує» у спортсменів, що займаються тенісом, лижами і т.ін., а також у робочих деяких спеціальностей, наприклад, садівників, малярів або теслярів.
  • Системні та інфекційні захворювання. Ряд захворювань ревматоїдної групи або такі інфекційні захворювання, як гонорея можуть стати причиною розвитку тендиніту.
  • Вікові зміни.
  • Аномалії будови скелета.
  • Вживання ряду лікарських препаратів.

Симптоми тендиниту

Основний симптом тендиніту – больові відчуття в області запаленого сухожилля. На початкових стадіях біль виникає в період навантажень на сухожилля і проходить після періоду спокою. Згодом біль стає сильнішим та виникає навіть від невеликих навантажень, може виникати наступоподібно. Відчувається біль при обмацуванні області запалення.

Зона запалення незначно опухає, може спостерігатися локальне підвищення температури. Також для тендиниту характерний хрускіт в області сухожилля в момент руху.

Діагностика тендиніту

Якщо ви запідозрили у себе наявність тендиніту, потрібно звернутися за допомогою до ортопеда. Лікар допоможе поставити точний діагноз та підібрати правильне лікування.

Фахівець може поставити попередній діагноз на підставі симптоматики та огляду. Для того, щоб поставити діагноз остаточно зазвичай призначають УЗД. З його допомогою можна побачити зміни структури сухожилля, його потовщення. Також точним та високоінформативним методом діагностики тендиніту є МРТ.

Лікування тендиніту

Для того, щоб прибрати запалення сухожилля, перш за все рекомендується зменшити навантаження на уражену область. Повного знерухомлення суглоба зазвичай не потрібно, але лікарі рекомендують обмежити рух. Для цього використовують спеціальні бандажі або бинтування еластичним бинтом.

Усунути біль допомагають нестероїдні протизапальні засоби, такі як диклофенак, ібупрофен. Лікар може призначити препарат в таблетках або порекомендувати застосовувати мазі з цими діючими речовинами в складі. Також використовують мазі з капсаїцином. Інколи призначають уколи глюкокортикоїдних препаратів.

Також частиною комплексного лікування є фізіотерапія (електрофорез, магнітотерапія, фонофорез). Коли гострий запальний процес усунуто, рекомендується лікувальна фізкультура, розтягування.

Якщо почати лікування вчасно, як тільки з'являться болі в сухожиллі, можна повністю усунути запалення та уникнути розвитку дегенеративних процесів. Але в запущених випадках може знадобитися хірургічне втручання.