Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ТАХІКАРДІЯ:

symptoms.symptoms-products

ТАХІКАРДІЯ

Тахікардія

Тахікардія – це вид аритмії, при якому частота серцевих скорочень (ЧСС) більше за 90 ударів на хвилину. Нормальні показники ЧСС у здорової дорослої людини знаходяться в межах від 60 до 90 уд/хв. Тахікардія збільшує ризик розвитку серцево-судинних патологій, серед яких ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда тощо. Адже занадто часте серцебиття призводить до того, що шлуночки не встигають повноцінно наповнитися кров'ю. А це, в свою чергу, провокує зменшення припливу крові до органів.

Причини тахікардії

Прискорене серцебиття може викликати:

• ішемічна хвороба серця;

• хвороби ендокринної системи;

• пошкодження міокарда;

• прийом деяких медикаментів;

• інтоксикація організму шкідливими речовинами;

• вади серця (вроджені та набуті).

Йдеться про тахікардію в стані спокою. Якщо серце швидко б'ється після певних фізичних навантажень, або в результаті стресу, це може бути варіантом норми.

Симптоми тахікардії

Даний вид аритмії проявляється як правило нападоподібними симптомами. До них можна віднести:

• прискорене серцебиття (людина відчуває, що серце у неї немов вистрибує з грудей);

• запаморочення;

• панічні атаки;

• загальна слабкість;

• задишка;

• швидка стомлюваність, сильне відчуття втоми навіть після незначних фізичних навантажень.

Класифікація тахікардії

Цей тип аритмії буває фізіологічним та патологічним. Фізіологічна тахікардія виникає на тлі фізичних й емоційних навантажень і самостійно проходить після їх усунення.

При патологічної тахікардії ЧСС збільшено постійно, в тому числі й у стані повного спокою.

Класифікація по джерелу генерації електричних імпульсів наступна: буває синусова та пароксизмальна (ектопічна) тахікардія. Остання ділиться на шлуночкову і надшлуночкову.

Діагностика і лікування

Виявити прискорене серцебиття можна і вдома, для цього достатньо виміряти пульс в спокійному стані. Підтвердити діагноз допоможе ЕКГ та добовий моніторинг (холтер) ЕКГ. Пацієнт впродовж доби носить прилад для вимірювання показників кардіограми, після чого отримані показники аналізуються лікарем і ставиться діагноз. Таким чином можна виявити, яка ЧСС у пацієнта в різний час доби, в стані спокою, в русі, при фізичних навантаженнях.

Чим раніше виявити тахікардію, тим ефективніше буде її лікування. Немедикаментозне лікування - це:

• дотримання дієти;

• відмова від куріння, вживання алкогольних напоїв;

• дотримання рекомендацій лікаря щодо фізичних навантажень.

Медикаментозне лікування даного типу аритмії залежить від того, яка хвороба його спровокувала. Боротися потрібно з першоджерелом, а не тільки з його наслідком.

Іноді пацієнтові потрібне надання термінової медичної допомоги і госпіталізація. Це необхідно в разі шлуночкової тахікардії.

При стійкому підвищенні частоти серцевих скорочень може знадобитися хірургічний метод лікування. Серцевий ритм можна нормалізувати за допомогою радіочастотної абляції аритміогенної ділянки.

Можливі ускладнення

Якщо серце б'ється занадто швидко, це погано. Це може провокувати розвиток таких ускладнень, як ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда та інші серцево-судинні недуги.

Крім того, потрібно розуміти, що тахікардія погіршує якість життя людини, її загальне самопочуття і працездатність. Тому важливо взяти ситуацію під контроль.

Рання діагностика проблеми і своєчасне лікування – найкращий вихід для людей з прискореним серцебиттям. У якості профілактики тахікардії потрібно спробувати усунути всі фактори, які можуть посприяти її розвитку. Відмова від шкідливих звичок, правильне харчування, фізично активний спосіб життя, прийом медикаментів строго під контролем лікаря, своєчасне лікування супутніх патологій - все це необхідно, щоб уникнути розвитку різних видів аритмії.