Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СИНДРОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СИНДРОМ ПОЛІКІСТОЗНИХ ЯЄЧНИКІВ

Синдром полікістозних яєчників

Полікістоз яєчників (синдром полікістозних яєчників) – це патологія, яка супроводжується утворенням множинних кіст в яєчниках. Подібне відхилення може призводити до припинення менструацій, розвитку безпліддя, супроводжуватися низкою метаболічних порушень, ожирінням, діабетом, атеросклерозом.

Причини виникнення полікістозу яєчників

В наш час точні причини розвитку нескороминущого патологічного полікістозу яєчників невідомі. Однак однозначно можна вказати, що ймовірність розвитку цієї патології підвищується в разі:

  • патології гіпофіза,
  • надлишку у жінки чоловічих статевих гормонів,
  • резистентності до інсуліну,
  • підвищеної активності ряду ферментів в яєчниках,
  • сильного стресу,
  • спадкової схильності.

Симптоми полікістозу яєчників

До характерних симптомів полікістозу яєчників відносять:

  • Порушення менструального циклу. Спостерігається затримка менструацій, неритмічність циклу. Згодом може виникати аменорея (повна відсутність менструацій).
  • Збільшення розміру яєчників. У зв'язку з утворенням кіст розміри яєчників можуть перевищувати норму у 2-5 разів.
  • Підвищений ріст волосся в місцях, де зазвичай у жінок їх мало або немає зовсім. Це відбувається через надлишок чоловічих гормонів - андрогенів. Можуть з'являтися вусики, волосся навколо сосків, на внутрішній частині стегон, і навіть на спині і підборідді.
  • Ожиріння. Зазвичай одночасно з порушеннями менструального циклу відбувається набір маси тіла. Це супроводжується розвитком толерантності до глюкози і порушенням ліпідного обміну.
  • Безпліддя. Виникає на тлі відсутності менструацій.

Також при синдромі полікістозних яєчників часто спостерігається підвищення жирності шкіри, себорея, облисіння, вугрі. Можуть виникати больові відчуття внизу живота.

Ще одна характерна особливість – підвищена нервозність, стрибки настрою, психоемоційний стан схожий на прояви клімактеричного синдрому.

Синдром полікістозних яєчників має досить багато патологічних проявів та здатний викликати ряд захворювань: гіпертонії, діабету 2 типу, атеросклерозу. Більш того патологія підвищує ймовірність розвитку раку ендометрію. Але вчасно розпочате та правильно підібране лікування допомагає не допустити розвитку цих ускладнень та взяти здоров'я під контроль.

Діагностика синдрому полікістозних яєчників

Якщо ви маєте підозру, що у вас проблеми в роботі репродуктивної системи і симптоми схожі на симптоматику полікістозу яєчників, необхідно звернутися до гінеколога.

Лікар проведе огляд, розпитає про скарги та призначить обстеження, яке допоможе точно діагностувати стан.

Обов'язково призначається УЗД яєчників, робляться аналізи крові на ЛГ, ФСГ, естрогени, чоловічі статеві гормони та прогестерон.

У деяких випадках для уточнення діагнозу може проводитися біопсія з гістологічним вивченням отриманого зразка тканин.

Лікування синдрому полікістозних яєчників

Лікування синдрому полікістозних яєчників – досить складне завдання, яке вимагає індивідуального підходу та застосування комплексу методів.

Насамперед рекомендується корекція способу життя і харчування. Жінці потрібно збільшити рухову активність (але уникати перевантажень), зменшити кількість простих вуглеводів та тваринних жирів в їжі. Правильні зміни в способі життя допоможуть знизити вагу, позитивно вплинуть на метаболізм і гормональний баланс.

Зазвичай також призначається гормональне лікування, яке підбирається персонально з урахуванням рівня різних гомонів, стану здоров'я, віку жінки.

У деяких випадках необхідно хірургічне лікування. Сьогодні при полікістозі яєчників застосовується щадний метод лапароскопічної хірургії.

Грамотне лікування дозволить відновити менструальний цикл і нормалізувати репродуктивні функції, уникнути розвитку раку ендометрію, поліпшити самопочуття жінки.