Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title СПЕРМАТОЦЕЛЕ:

symptoms.symptoms-products

СПЕРМАТОЦЕЛЕ

Сперматоцеле

Сперматоцеле або сім'яна кіста - це новоутворення в яєчку або його придатку, яке являє собою порожнину, вкриту фіброзною оболонкою з сім’яною рідиною. Ця кіста характеризується низькою швидкістю зростання і здебільшого не супроводжується появою будь-яких симптомів. Іноді сперматоцеле може давати відчуття тиску, дискомфорту та болючості в області мошонки.

Ця кіста може бути як вродженою, так і з’являтися з часом. Відсоток цієї патології серед усіх хвороб мошонки близько 7%. Найчастіше сперматоцеле розвивається у період активних гормональних перебудов чоловічого організму з піками у 6-14 та 40-50 років. Попри те, що патологія зазвичай ніяк себе не проявляє, до неї потрібно ставитися серйозно, оскільки серед ускладнень може бути розрив кісти та її нагноєння.

Причини появи сперматоцеле

Якщо йдеться про вроджену кісту, то причиною може бути те, що в процесі розвитку по ходу придатка яєчка можуть залишатися незарощені порожнини.

Набута форма може виникати після травм та при запальних хворобах мошонки.

При вроджених формах сперматоцеле зазвичай виростає до 2 сантиметрів. І у складі рідини зазвичай немає сперматозоїдів. Придбана кіста може бути різних розмірів, може складатися з однієї камери або бути багатокамерною, в рідині можуть бути сперматозоїди і з сім’яні клітини.

Симптоми сперматоцеле

Зазвичай сперматоцеле ніяк себе не проявляє. Росте повільно та не впливає на репродуктивну функцію. Але його можна намацати. Однак якщо кіста досягає великих розмірів, вона може створювати дискомфортні відчуття під час ходьби, сидіння, занять сексом, активних рухів.

Основна небезпека сперматоцеле в тому, що кіста може розірватись або загноїтися.

Діагностика сперматоцеле

Діагностикою та лікуванням сперматоцеле займається уролог.

Цю кісту можна виявити при обмацуванні мошонки або побачити неозброєним оком, коли проступають її контури, якщо кіста має великі розміри. Крім того, для точної діагностики новоутворення потрібно провести інструментальне обстеження:

  • Ультразвукова діагностика мошонки дозволяє визначити розташування новоутворення, форму та розміри.
  • Діафаноскопія. Робиться для того, щоб з'ясувати, чи заповнене новоутворення рідиною чи ні.
  • КТ або МРТ мошонки. Іноді можуть призначатися, щоб точно диференціювати сперматоцеле з гідроцеле, раком яєчка та іншими патологіями.

Лікування сперматоцеле

Якщо сперматоцеле невеликих розмірів і ніяк себе не проявляє, то лікування не призначається. Але рекомендується контролювати стан та періодично проходити огляди у лікаря.

При великій, активно зростаючій кісті яєчка, появі дискомфорту, больових відчуттів, новоутворення рекомендується видалити. Хірургічне втручання називається сперматоцелеектомія. Проводиться воно зазвичай під місцевим наркозом. Лікар робить надріз і вилущує кісту, при цьому здорові тканини яєчка та придатка залишаються непошкодженими. Обов'язково проводиться гістологічний аналіз вмісту кісти.

Після проведеної операції кілька діб на мошонку накладається спеціальний бандаж. Для того, щоб усунути больові відчуття прописуються знеболювальні та протизапальні препарати.

Інший спосіб лікування - аспірація сперматоцеле та склеротерапія. У цьому випадку кіста проколюється спеціальною голкою, процес контролюється за допомогою УЗД. Після чого з неї викачується рідина та вводиться спеціальний склерозуючий препарат. Під дією препарату стінки кісти склеюються, і вона перестає рости.