Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title СПАЗМ КОРОНАРНИХ АРТЕРІЙ (КОРОНАРНИЙ АНГІОСПАЗМ):

symptoms.symptoms-products

СПАЗМ КОРОНАРНИХ АРТЕРІЙ (КОРОНАРНИЙ АНГІОСПАЗМ)

Спазм коронарних артерій (коронарний ангіоспазм)

Спазмом називають тимчасове звуження коронарних артерій — судин, які доставляють збагачену киснем кров до серцевого м'яза. Причиною даного стану є надмірне скорочення гладком'язових волокон, що утворюють стінки кровоносних судин. А до цього, в свою чергу, призводить порушення нервової регуляції їх скорочувальної активності.

Коронарний ангіоспазм викликає погіршення кровотоку і гіпоксію (кисневе голодування) міокарда. В результаті цього у людини з'являється давлячий біль за грудиною, який не супроводжується патологічними змінами в серцевому м'язі. Як правило, такий біль виникає спонтанно і триває не більше 10-15 хвилин, а полегшити його допомагає таблетка Нітрогліцерину.

Стенокардія при ангіоспазмі

Болі в грудях, викликані спазмом коронарних артерій, називають варіантною стенокардією (або стенокардією Принцметала). Для хвороби характерна поява нападів в стані спокою, найчастіше в нічний час. Примітно, що напади мають тенденцію до регулярного повторення в один і той же час доби. Вкрай рідко болі можуть виникати при фізичних навантаженнях.

Для діагностики варіантної стенокардії використовують електрокардіографію (ЕКГ) і провокаційні тести з ацетилхоліном і ергоновіном. А лікують захворювання за допомогою Нітрогліцерину і препаратів з групи блокаторів кальцієвих каналів.

Інші причини стенокардії

Крім ангіоспазму напади стенокардії можуть викликати і інші чинники, головну роль серед яких займає атеросклероз судин серця. Атеросклеротичні бляшки звужують просвіт артерій разом з тим і провокують їх спазм, тим самим погіршуючи стан хворого. Особливістю стенокардії, викликаної органічними ураженнями серця, є поява нападів після інтенсивних фізичних навантажень або психоемоційних напружень.

Напади стенокардії також можуть викликати:

  • гіпертонічна хвороба;
  • аортальний стеноз;
  • тромбоз коронарних артерій;
  • гіпертрофічна кардіоміопатія.

Слід зазначити, що закупорка коронарних артерій тромбом, що відірвався, найчастіше призводить до розвитку інфаркту міокарда. Для патології характерний гострий пекучий біль в серці, що зберігається більше 20 хвилин. Всім хворим з інфарктами потрібна негайна госпіталізація до відділень невідкладної допомоги.

Лікування коронарного ангіоспазму

Перш ніж лікувати спазм коронарних судин, лікарі ретельно обстежують людину і підтверджують діагноз. Якщо біль у грудях дійсно був викликана ангіоспазмом, хворому призначають відповідне лікування. В іншому випадку лікують те захворювання, яке стало причиною появи неприємних симптомів.

Для швидкого зняття вазоспазма і купірування симптомів стенокардії застосовують Нітрогліцерин — по 1 таблетці під язик під час нападу. Препарат швидко викликає вивільнення оксиду азоту і тим самим запускає складний каскад біохімічних процесів в клітинах гладеньких м'язів судин серця. В кінцевому підсумку це призводить до розслаблення гладких м'язів і розширення судин. Завдяки цьому кровотік в коронарних артеріях відновлюється, а біль в грудях відразу ж проходить.

Пацієнтам з варіантної стенокардією також призначають препарати з групи блокаторів кальцієвих каналів (Верапаміл, Дилтіазем, Амлодипін). Застосування даних засобів дозволяє зменшити частоту нападів і полегшити життя хворого.