Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СОНЯЧНИЙ ОПІК:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СОНЯЧНИЙ ОПІК

Сонячний опік

Сонячний опік – це запалення шкіри, яке розвивається за надмірної дії ультрафіолетового випромінювання. При опіку виникає почервоніння шкіри, її хворобливість. З сонячним опіком протягом життя стикається, мабуть, кожен. І багато хто вважає це дрібною неприємністю, на яку не варто звертати увагу. Але насправді сонячний опік може призвести до низки ускладнень, найнебезпечніше з яких – рак шкіри.

Симптоми сонячного опіку

Симптоми зазвичай з'являються через кілька годин після того, як ваша шкіра контактувала із сонцем. Виникають:

  • почервоніння шкіри,
  • больові відчуття,
  • набряк,
  • можуть з'явитися пухирі на шкірі.

Також можливі:

  • нудота,
  • озноб,
  • головний біль,
  • слабкість,
  • підвищення температури.

Ступінь ураження шкіри та прояв симптомів залежать від того, як довго ви знаходилися на сонці та яку дозу УФ отримали.

Типи сонячних опіків

Типи сонячних опіків розрізняють за ступенем тяжкості стану:

  • Легкий ступінь. Спостерігається почервоніння. Можливий біль при дотику. Через 2-5 днів все минає. Шкіра може трохи лущитися.
  • Помірний ступінь. Характерні сильне почервоніння, набряк шкіри, помітні болючі відчуття, шкіра гаряча на дотик. Такий опік відбувається протягом тижня. Також є помітне лущення.
  • Тяжкий ступінь. Крім усього вищезгаданого виникають хворобливі пухирі. При тяжких формах сонячних опіків варто звернутися за допомогою до лікаря. Для відновлення шкіри при таких ушкодженнях потрібно щонайменше кілька тижнів.

Ризик отримати сильні опіки підвищується у людей з імунодефіцитними станами, у тих, хто вживає препарати, що мають фотосенсибілізуючі властивості, а також у людей з чутливою шкірою. Виділяють шість типів шкіри за рівнем чутливості, які безпосередньо пов'язані з тоном шкіри. Чим світліша шкіра, тим чутливіша і тим більший ризик отримати сонячний опік. Відповідно, чим смугліша людина, тим менший у неї ризик обгоріти на сонці.

Чим небезпечні сонячні опіки

Крім того, що сонячний опік викликає неприємні відчуття сам собою, він може призводити до інших патологій шкіри.

  • Фотостаріння шкіри. На тлі пошкоджень, які отримує шкіра від надмірного впливу сонця, відбувається її прискорене старіння: з'являються зморшки, збільшується в'ялість, виникає пігментація, судинні зірочки.
  • Сонячні кератози. Актинічний або сонячний кератоз – шорсткі плями, які з'являються на відкритих ділянках шкіри, куди регулярно потрапляє сонячне світло.
  • Рак шкіри. Надмірна дія сонця і особливо сонячні опіки підвищують ризик розвитку раку шкіри, зокрема одного з найнебезпечніших видів раку – меланоми. Згідно зі статистикою, якщо у людини був сонячний опік більше ніж 5 разів протягом життя, це підвищує ризик розвитку меланоми на 50%.

Крім того, якщо у вас важка стадія опіку з пухирями, то коли міхур лопається, в нього можна занести інфекцію, що теж є серйозним ускладненням сонячних опіків.

Лікування сонячних опіків

Для того, щоб полегшити стан при сонячних опіках, потрібно нанести на шкіру засіб після засмаги. Можна використовувати спеціальний крем або гель проти опіків, що має антисептичні та знеболювальні властивості. Також добре допомагають засоби на основі пантенолу, які сприяють зволоженню та регенерації. Якщо виникають сильні больові відчуття, можна прийняти знеболювальні препарати.

Не рекомендується при сонячних опіках наносити на шкіру спиртовмісні засоби, мазати шкіру жиром або жирним кремом, проколювати пухирі.

В разі сильних опіків краще звернутися по допомогу до лікаря, він проконсультує щодо вашого стану та призначить мазі, які допоможуть швидше відновити шкіру та уникнути її інфікування.