Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СОНЦЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СОНЦЕЗАХИСНІ ЗАСОБИ

Сонцезахисні засоби

Надмірний контакт ультрафіолетових променів зі шкірою може призвести до почервоніння шкіри, опіків, викликати її передчасне старіння, спровокувати рак шкіри. Для того, щоб не допустити цього, сьогодні можна придбати спеціальні сонцезахисні засоби, які будуть захищати вашу шкіру від надмірного контакту з небезпечним спектром сонячного випромінювання.

Види УФ-випромінювання

УФ промені можуть бути різної довжини. Розділяють три частини спектру:

  • UVA. Довжина хвилі 315-400 нанометрів. Практично не затримуються атмосферою, добре досягають поверхні Землі.
  • UVB. Довжина хвилі 280-315 нанометрів. Більшу частину цих променів поглинає озоновий шар і атмосфера, але частково вони все-таки досягають нашої планети (приблизно 10%).
  • UVC. Довжина хвилі 100-280 нанометрів. Найбільш небезпечні промені, які, на щастя, повністю затримуються атмосферою.

Які небезпеки несе УФ випромінювання

УФ-промені впливають на внутрішні шари шкіри і стимулюють вироблення меланіну. Це і дає ефект засмаги, який ми так любимо. Невеликі дози цих променів корисні для людського організму. Вони дозволяють нам виробляти вітамін D та активізувати багато потрібних процесів в організмі. Але при надмірному впливі ультрафіолет може нести загрозу здоров'ю.

  • УФ-спектр веде до руйнування колагену і еластинових волокон в шкірі, пошкоджує дрібні судини, розташовані в шкірі.
  • Вплив на шкіру сприяє утворенню вільних радикалів, виникненню в'ялості шкіри, появі ранніх зморшків.
  • Під впливом УФ променів можуть з'являтися пігментні і родимі плями, веснянки.
  • Також надмірне захоплення сонцем пов'язують зі зростанням захворюваності різними видами раку шкіри. Доведено, що УФ-промені при тривалій дії сприяють виникненню злоякісної меланоми.


Для того, щоб захиститися від шкідливого впливу сонця, можна вдягати одяг, що закриває руки і ноги, носити головні убори. Під час найбільш активного сонця - з 11.00 до 16.00, краще не виходити на вулицю або знаходитися в тіні. І звичайно ж можна використовувати спеціальні сонцезахисні засоби, які розроблені для захисту від UVA і UVB спектру.

Що таке сонцезахисні засоби

Сьогодні пропонується багато спеціальних косметичних засобів, які зводять до мінімуму негативний вплив сонячних променів. На них завжди присутня абревіатура SPF - sun protection factor, а також цифри, що вказують ступінь захисту. Так, наприклад, SPF 20 означає, що тільки 1/20 частина випромінювання буде діяти на шкіру, а від іншої частини УФ променів вона буде захищена.

Однак засоби з маркуванням SPF відбівають тільки UVB спектр. Засоби, які захищають також і від UVA будуть позначені як UVA/UVB, PPD, PA + або broad spectrum (широкий спектр захисту).

Сонцезахисні засоби можуть працювати за принципом фізичного або хімічного захисту. При фізичному захисті препарати відбивають світло. При хімічному захисті УФ-фільтри нейтралізують та перетворюють енергію на теплову.

Крім основних речовин в сонцезахисних засобах також можуть бути присутніми компоненти, що зволожують, екстракти трав, масла, вітаміни.

Які засоби захисту від сонячних променів бувають

  • Сонцезахисні креми. Рекомендується застосовувати для сухої шкіри, яка схильна до лущення.
  • Молочко, пінка, мус. Легше вбираються, в порівнянні з кремами, не залишають слідів.
  • Емульсії, лосьйони. Також зручні в застосуванні і швидко вбираються.
  • Спреї. Їх зручно наносити навіть на важкодоступні місця.
  • Олівці і помади. Підходять для спеціальних зон, наприклад для губ або крил носа.

Перш ніж вибирати собі засіб від УФ спектру з'ясуйте, який УФ-індекс у місцевості, де ви плануєте його використовувати. Цей індекс може змінюватися від регіону та пори року. Враховуйте свій тип шкіри (чим світліша шкіра, тим сильніший захист вам потрібен). Якщо ви плануєте купатися - то краще віддавати перевагу водостійким засобам.

Важливо пам'ятати, що сонцезахисні засоби не дають повного захисту, тому незважаючи на їх застосування, потрібно контролювати час перебування на сонці і уникати найактивнішого сонця.