Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування СКОЛІОЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

СКОЛІОЗ

Сколіоз

Сколіоз – це одне з найпоширеніших порушень будови хребта, при якому з'являються його вигини вбік від своєї осі. Таких вигинів може бути один або два. Найчастіше патологія виявляється у дітей, коли йде процес формування опорно-рухового апарату.

При прогресуванні сколіозу може виникати біль в області грудей та спини, відбуватися деформація грудної клітки, порушуватися робота дихальної та кровоносної систем.

Причини розвитку сколіозу

У більшості випадків розвитку сколіозу (80%) точна причина, по якій розвивається патологія не з'ясовується. Є кілька теорій, що пояснюють причини розвитку цієї патології:

  • асиметричні навантаження на область хребта та дисбаланс розвитку м'язів спини,
  • недостатність м'язово-зв'язкового апарату в період зростання,
  • гормональні порушення в період статевого дозрівання,
  • патології спинного мозку,
  • патологічні стани м'язової системи.

У 20% випадків сколіозу причиною розвитку патології може бути вроджені деформації хребта, травми, порушення обмінних процесів, ампутації кінцівок та різна довжина ніг.

Симптоми сколіозу

Сколіоз може ніяк не турбувати та не проявлятися. На ранніх стадіях його можна виявити тільки зробивши рентген хребта. Але в разі посилення деформації хребта, виникають характерні ознаки патології.

  • Плечі та лопатки розташовуються на різних рівнях,
  • Стає помітним викривлення хребетного стовпа,
  • Виникають болі в грудях, спині або шиї,
  • Сутулість і опущена голова,
  • Талія асиметрична,
  • Перекіс тазу,
  • У положенні лежачи ребра занадто сильно виступають,
  • На пізніх стадіях видно так званий реберний горб.

Сколіоз здатний викликати хронічні болі, створювати психологічний дискомфорт, у важких випадках – порушувати роботу органів дихання та серцево-судинної системи.

Діагностика та лікування сколіозу

Для того, щоб діагностувати сколіоз, потрібно звернутися до ортопеда. Лікар проведе огляд, зробить необхідні виміри, призначить діагностичні процедури. Точно встановити, чи присутнє сколіотичне викривлення, допомагає рентгенографія хребта. Зазвичай рентген роблять в кількох проєкціях – в положенні стоячи та положенні лежачи.

Може також призначатися МРТ хребта. Це допоможе визначити причини виникнення викривлення та дізнатися, в якому стані знаходяться прилеглі м'які тканини.

Методи лікування сколіозу можуть бути консервативними або хірургічними. Якщо кут викривлення не перевищує 40 градусів, то рекомендується консервативне лікування.

Методи лікування підбираються залежно від причини розвитку сколіозу. Так, наприклад, якщо першопричина – різниця в довжині ніг, то використовуються спеціальні устілки або ортопедичне взуття.

При більшості видів сколіозу призначається спеціальна антисколіозна гімнастика, яка буде сприяти вирівнюванню хребта та зменшить навантаження на суглоби. Також сьогодні можна придбати спеціальні корсети, які досить ефективні в лікуванні сколіозу. Зазвичай ЛФК та ​​носіння корсета є частиною комплексного лікування, яке з часом дає результати.

Якщо кут викривлення більш ніж 40 градусів - призначається оперативне лікування. Проводиться стабілізуюча операція, під час якої встановлюються спеціальні пластини та стрижні, що випрямляють хребет та фіксують кістки в потрібному положенні.

Рішення про те, чи потрібна операція, приймає лікар з урахуванням стану хребта, загального стану здоров'я, ефективності консервативного лікування.