Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title СЕБОРЕЯ (ЛУПА):

symptoms.symptoms-products

СЕБОРЕЯ (ЛУПА)

Себорея (лупа)

Себореєю називають поширений клінічний синдром, який характеризується активним відшаруванням лусочок шкіри на волосистій частині голови. За статистикою, з лупою стикається близько 3-5% населення планети, причому чоловіки страждають від неї набагато частіше, ніж жінки. Патологія широко поширена серед підлітків і людей молодого віку.

Фахівці класифікують лупу як легку форму себорейного дерматиту.

Причини

Головним фактором розвитку себореї є колонізація сально-волосяних фолікулів дріжджоподібними грибками Pityrosporum ovale (або Malassezia furfur). В результаті цього у людини порушується продукція шкірного сала, змінюється хімічний склад сального секрету, а також відбувається збій в процесах утворення кератиноцитів — основних клітин епідермісу. Все це в кінцевому підсумку призводить до надмірного лущення шкіри і появи лупи.

Найбільш часті причини активізації росту Pityrosporum ovale:

  • спадкова схильність;
  • гормональні розлади;
  • різні порушення обміну речовин;
  • ослаблення імунітету;
  • часті стреси;
  • зловживання солодкою і жирною їжею;
  • надмірний засмага;
  • порушення правил особистої гігієни;
  • неправильний догляд за шкірою голови.

Слід зазначити, що грибки Pityrosporum ovale відносяться до умовно-патогенних мікроорганізмів і в невеликих кількостях виявляються у абсолютно здорових людей. Розвиток себореї відбувається лише в тому випадку, якщо грибки починають розмножуватися активніше звичайного і колонізують фолікули шкіри.

Симптоми

Для лупи характерно порушення салоутворення поряд з прискоренням росту епідермальних клітин. В результаті цього шкірні покриви починають активно лущитися, видаляючи надлишок епідермісу. Як правило, відлущені лусочки повністю покривають шкіру голови і волосся. Зовні це проявляється появою характерних білих точок, які особливо добре помітні на темному волоссі.

Разом з тим у людини можуть з'являтися і інші симптоми:

  • відчуття стягнутості і сухості шкіри;
  • шкірний свербіж;
  • ламкість волосся;
  • посічені кінчики;
  • поява себореїдів — специфічних червонуватих плям на уражених ділянках шкіри.

При жирній себореї, для якої характерно посилення салоутворення, лупа набуває вигляду липких пластівців, а волосся склеюється в пасма і виглядає так, ніби змазане маслом. Сальні залози при цьому розширюються і запалюються, а на шкірі голови можуть з'являтися комедони, акне і навіть невеликі гнійники.

Лікування

Для успішної боротьби з себореєю в першу чергу потрібно виявити і усунути причину захворювання. Найкраще робити це разом з фахівцем, так як тільки він зможе поставити точний діагноз і дати правильні рекомендації. Діагностикою та лікуванням себореї займається лікар-трихолог — саме до нього слід звертатися при появі лупи. При необхідності він направить вас на консультацію до інших вузьких спеціалістів: гастроентеролога, імунолога, інфекціоніста і т.д.

Як правило, себорею лікують комплексно, призначаючи кілька видів препаратів:

  1. Протигрибкові шампуні, які пригнічують життєдіяльність шкідливих грибків і тим самим допомагають позбутися лупи.
  2. Себорегулюючі маски і лосьйони. Вони нормалізують процеси салоутворення в шкірі волосистої частини голови, що дуже важливо як при сухій, так і при жирній себореї.
  3. Препарати системної дії, які нормалізують процеси ліполізу. Вони відновлюють обмінні процеси і баланс жирів в організмі, що також допомагає в боротьбі з себореєю.

На сьогоднішній день на ринку представлена ​​велика кількість шампунів, лосьйонів і масок для боротьби з лупою, які дозволяють швидко і ефективно усунути проблему. При їх підборі важливо враховувати причину, тяжкість і тип себореї (суха чи жирна). Однак краще всього довірити вибір засобів фахівцю — лікарю-трихологу.