Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАК ЯЄЧНИКІВ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАК ЯЄЧНИКІВ

Рак яєчників

Рак яєчників – захворювання, при якому в яєчнику у жінки виникає злоякісне новоутворення. На ранніх стадіях, коли пухлина ще не вийшла за межі органу і не дала метастази, рак яєчника досить добре піддається лікуванню, але сьогодні є методики, що дозволяють боротися із захворюванням і на більш пізніх стадіях.

Причини розвитку раку яєчників

Розвиток раку яєчників пов'язують з гормональним дисбалансом, зокрема з надмірним рівнем естрогену. Також доведено, що не останню роль відіграє спадковий фактор. Сприяти появі захворювання можуть:

  • менопауза та похилий вік,
  • терапія естрогенів після настання менопаузи,
  • відсутність вагітностей і укорочені лактації,
  • ожиріння.

Симптоми раку яєчників

Захворювання на ранніх стадіях не дає чітко вираженої симптоматики. В разі розростання пухлини можуть з'являтися такі ознаки:

  • Больові відчуття в області живота,
  • Загальна слабкість, підвищена стомлюваність,
  • Погіршення апетиту,
  • Проблеми травної системи (нудота, метеоризм),
  • Субфебрильна температура,
  • Часті позиви до сечовипускання.

Всі ці симптоми не є специфічними, тому багато хто навіть не підозрює, що вони можуть вказувати на таку небезпечну патологію, що вимагає термінового лікування.

Якщо хвороба довгий час не діагностується, пухлина може проростати в очеревину, давати метастази в легені, печінку, кістки.

Види раку яєчників

Рак яєчників може бути первинним – розвивається безпосередньо з клітин залози. Він зазвичай зустрічається у молодих жінок, часто вражає обидва яєчники.

Також рак яєчників може бути вторинним. У цьому випадку спочатку з'являються доброякісні утворення (кістоми), з яких потім розвивається ракова пухлина. Вторинний рак виникає частіше первинного (становить приблизно 80% випадків). До нього більш схильні жінки після 50 років.

Ще один варіант – метастатичні ураження яєчників, коли первинна пухлина знаходиться в іншому органі. Найчастіше метастази в яєчник дають пухлини молочної залози, матки, щитоподібної залози, шлунку.

Діагностика раку яєчників

Для того, щоб діагностувати рак яєчника, потрібно пройти комплексне обстеження:

  • УЗД яєчників. Це обстеження дозволяє виявити новоутворення, визначити його розміри.
  • Аналіз на онкомаркери.
  • КТ і МРТ яєчників. Дозволяють побачити пухлину, її місце розташування, розміри, ступінь поширення.
  • Біопсія з наступним гістологічним дослідженням зразка тканини. Допомагає визначити, чи є пухлина злоякісною, встановити тип клітин, стадію захворювання.

Також можуть призначатися додаткові обстеження з метою отримати більш повну картину захворювання та перевірити, чи немає метастаз (наприклад, рентген легенів, УЗД черевної порожнини, і т.ін.).

Лікування раку яєчників

Тактика лікування раку яєчників має на увазі індивідуальний підхід з урахуванням стадії хвороби, типу новоутворення, його ступеня агресивності. Зазвичай використовується комплекс методів, що включає хірургічне лікування і хімієтерапію.

Хірургічне лікування. Якщо хвороба виявлена ​​на ранніх стадіях – проводять видалення яєчника. На більш пізніх стадіях видаляються обидва яєчники, навколишні тканини, матка.

Хімієтерапія. Зазвичай призначається група препаратів – проводиться поліхімієтерапія. Може призначатися перед операцією або після операції. При запущених формах хімієтерапія може виступати як самостійний метод лікування та застосовуватися без операції. Ліки та їх дозування повинні підбиратися індивідуально залежно від стану та коригуватися лікарем в залежності від результату їх застосування.

При перших ознаках, які можуть бути пов'язані з патологіями яєчників, як можна швидше звертайтеся до лікаря! Чим раніше ви виявите рак, тим легше буде з ним боротися і тим більше будуть шанси на повне одужання.