Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title РАК ШИЙКИ МАТКИ:

symptoms.symptoms-products

РАК ШИЙКИ МАТКИ

Рак шийки матки

Рак шийки матки (цервікальний рак) – це злоякісне новоутворення, яке розвивається з покривного епітелію шийки матки. Цей рак зустрічається досить часто (15% від усіх злоякісних пухлин жіночої репродуктивної системи), він небезпечний своїм безсимптомним перебігом на перших етапах свого розвитку.

Причини розвитку раку шийки матки

Причини розвитку раку шийки матки на сьогодні вивчені досить непогано. Встановлено, що головну роль в розвитку цього виду раку відіграє вірус папіломи людини. Саме він стає причиною появи більшості випадків раку шийки матки.

Також сприяти виникненню злоякісних утворень раку шийки матки можуть інші інфекційні захворювання, наприклад, генітальний герпес, хламідіоз, цитомегаловірусна інфекція, ВІЛ.

У якості чинників, що підвищують ризик розвитку патології, вказують:

  • ранній початок статевого життя,
  • куріння,
  • вживання ряду контрацептивів,
  • хвороби, що передаються статевим шляхом,
  • аборти,
  • спадкову схильність,
  • ожиріння та незбалансоване харчування,
  • ослаблений імунітет,
  • вік вище 40 років.

Чинником, який може стати причиною більш важкого перебігу захворювання, можна вказати нерегулярне проходження планового медичного огляду, завдяки чому рак шийки матки виявляється на більш пізніх стадіях розвитку.

Симптоми раку шийки матки

Перебіг хвороби на перших стадіях безсимптомний. Потім з'являються білі (водянисті, білуваті, жовтуваті або прозорі), кров'янисті виділення в проміжках між менструаціями.

Якщо новоутворення проростає в тазову область, захоплює нервові закінчення, можуть з'являтися болі в області низу живота, в крижах, больові відчуття під час занять сексом, хворобливе сечовипускання.

В разі розвитку захворювання можуть приєднуватися й інші симптоми, наприклад, якщо пухлина захоплює тканини прямої кишки або сечового міхура, то може порушуватися дефекація та сечовипускання.

Діагностика раку шийки матки

Для того, щоб помітити зміни слизової шийки матки якомога раніше, потрібно регулярно проходити гінекологічне обстеження. Гінеколог за допомогою дзеркал огляне поверхню шийки матки, зможе помітити підозрілі ділянки, якщо такі присутні, та призначить більш детальні обстеження.

Більш докладно вивчати стан слизової шийки матки дозволяє кольпоскопія. За допомогою спеціального оптичного приладу кольпоскопа лікар може розглянути структуру слизової та судин шийки матки. Якщо виявлені візуальні зміни тканин, проводяться спеціальні тести, що дозволяють визначити атипові області.

Можуть також призначатися аналізи на онкомаркери, МРТ слизової шийки матки та інші методи діагностики.

Методом, що остаточно підтверджує присутність раку, є біопсія, під час якої береться зразок зміненої тканини. Потім цей зразок досліджується на предмет наявності злоякісних клітин.

Лікування раку шийки матки

Головний метод лікування раку шийки матки - оперативне втручання, але він може поєднуватися також з хімієтерапією та променевою терапією.

Хірургічне лікування може бути органозбережним та радикальним. У першому випадку шийку матки не видаляють повністю, а усувають тільки її уражені ділянки. У другому випадку шийка матки видаляється, і в залежності від ступеня поширеності пухлини, можуть також видалятися: фрагментарно піхва, яєчники, маткові труби, прилеглі лімфовузли.

Хімієтерапія та променева терапія можуть призначатися перед операцією з метою зменшення пухлини, або після хірургічного втручання. У другому випадку застосування цих методів повинно усунути поодинокі ракові клітини, які можливо залишилися після оперативного втручання.

Також можуть застосовуватися імунотерапія та фотодинамічна терапія.

Регулярне відвідування гінеколога дозволить своєчасно виявити атипові зміни в шийці матки, усунути рак на ранніх стадіях, та зберегти репродуктивну функцію.