Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАК ПРЯМОЇ КИШКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАК ПРЯМОЇ КИШКИ

Рак прямої кишки

Рак прямої кишки – досить поширена група онкологічних захворювань органів травлення. Патологічні зміни клітин можуть відрізнятися за своїм типом, але всі розвиваються з епітеліальних клітин прямої кишки.

Найчастіше захворювання виникає у чоловіків. При діагностиці цього виду раку на ранніх стадіях його розвитку, захворювання досить успішно піддається лікуванню.

Причини виникнення раку прямої кишки

Точні причини розвитку раку прямої кишки до кінця не визначені, але виявлено ряд факторів, які можуть провокувати розвиток захворювання:

  • Особливості харчування. Велика кількість в раціоні жирної, м'ясної їжі з одночасним дефіцитом продуктів рослинного походження, дефіцит клітковини в меню.
  • Захворювання кишківника, наприклад, хвороба Крона, поліпи прямої кишки, аноректальні свищі, тріщини.
  • Системні захворювання, такі, як цукровий діабет, метаболічний синдром, ожиріння.
  • Часті запори.
  • Вплив канцерогенних речовин.

Імовірність розвитку раку прямої кишки підвищується, якщо є найближчі родичі з таким захворюванням. Також ймовірність розвитку патології та її несприятливого результату підвищується при палінні.

Симптоми раку прямої кишки

Симптоматика раку прямої кишки залежить від того, де саме розташовується пухлина, від її розмірів та особливостей росту. Перебіг хворобі на ранніх стадіях часто безсимптомний, в разі розростання пухлини з'являються досить характерні ознаки:

  • Больовий синдром. Характерна особливість болю при раку прямої кишки – «синдром табуретки», коли людина, щоб уникнути болю, намагається сідати на одну сідницю. Також при раку прямої кишки характерні болі в низу живота.
  • Розлади роботи кишківника. При раку прямої кишки часто виникають порушення спорожнення (запори, проноси або чергування запорів та проносів). Також часто здуває живіт, з'являються помилкові позиви до дефекації.
  • Кров в калі. Може бути перемішана з калом або з'являтися перед стільцем. Буває як на ранніх, так і на пізніх стадіях.
  • Загальна слабкість, швидка стомлюваність.
  • Схуднення, анемія.

При розвитку захворювання можуть виникати ускладнення, такі як сильні кровотечі, проростання пухлин в сусідні органи, поява гнійних процесів, кишкова непрохідність.

Діагностика раку прямої кишки

Для діагностики раку прямої кишки лікар проводить огляд та пальцеве дослідження і призначає обстеження, яке включає:

  • Ректороманоскопію, яка дозволяє вивчити стан прямої кишки. Під час процедури беруться мазки, робиться біопсія з наступним вивченням тканин.
  • Аналізи, які включають біохімію крові, аналіз на онкомаркери.
  • Колоноскопію. За допомогою цього ендоскопічного методу можна переглянути внутрішні стінки всієї товстої кишки.

Також можуть призначатися інтраректальне УЗД, МРТ або КТ кишківника та інші дослідження, що дозволяють отримати найбільш повну картину про стан кишківника, характеристики пухлини, стадії хвороби.

Лікування раку прямої кишки

Головний метод лікування раку прямої кишки – хірургічне видалення пухлини. Під час операції проводиться видалення новоутворення, прилеглих тканин та лімфовузлів. Може також виникнути необхідність у видаленні прямої кишки повністю, тоді потрібно подальша реконструктивна хірургія.

Додатковими методами лікування є хімієтерапія та променева терапія, які застосовуються в комплексі з операцією. Препарати хімієтерапії дозволяють загальмувати ріст ракових клітин, знищують одиничні клітини, які могли залишитися після операції.

Останнім часом в терапії раку прямої кишки застосовується таргетна терапія. В цьому випадку підбираються препарати, які точково впливають на пухлинні клітини, при цьому не надають занадто великого негативного впливу на здорові тканини.

Призначає хімієтерапію та таргетну терапію лікар-онколог, в залежності від стадії хвороби, форми раку та інших особливостей. Також зазвичай призначаються підтримувальна терапія, що включає препарати, які дозволяють зменшити побічні ефекти хімієтерапії і поліпшити загальне самопочуття.