Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАК ПЕЧІНКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАК ПЕЧІНКИ

Рак печінки

Рак печінки – це злоякісне захворювання, при якому пухлина розвивається з клітин печінки. Захворювання демонструє високу агресивність, тому при появі будь-яких симптомів, що вказують на проблеми з печінкою, потрібно якомога раніше звертатися до лікаря та проходити діагностику.

Види раку печінки

Рак печінки може бути первинним, з самого початку розвиватися в тканинах печінки, або вторинним (метастатичним). Первинний рак печінки – досить рідкісне захворювання. Найчастіше рак печінки виникає, коли в даному органі розвиваються метастази від іншого виду раку (часто виникає при раку легкого, нирки, молочної залози, простати і т. ін.).

Первинний рак печінки поділяють на кілька видів, з яких найбільш часто зустрічаються:

  • Гепатоцелюлярний рак. Ракова пухлина виростає з гепатоцитів. Це більш поширений різновид раку печінки. Часто виникає на тлі цирозу.
  • Холангіоцелюлярний рак. Розвивається з епітеліальних клітин жовчних протоків.

Причини розвитку раку печінки

Серед чинників, які безпосередньо пов'язані з підвищеним ризиком розвитку раку печінки:

  • цироз,
  • гемохроматоз,
  • жовчнокам'яна хвороба,
  • вплив на печінку токсичних речовин,
  • тривале вживання деяких лікарських препаратів.

Симптоми раку печінки

На початкових стадіях розвитку захворювання будь-які характерні симптоми раку печінки відсутні. Може виникати неспецифічна симптоматика:

  • загальна слабкість,
  • втрата апетиту,
  • відчуття тяжкості під ребрами праворуч.

Також можуть з'являтися нудота, блювота, порушення випорожнення.

В разі зростання пухлини печінка починає тиснути на навколишні тканини. Це може призводити до болів в області животу. Якщо стискаються жовчні протоки та порушується вільний відтік жовчі, то виникають жовтушність шкіри і свербіж. Можуть підвищуватися температура, виникати кровотечі (кишкові, носові).

Новоутворення може розташовуватися локально в одній частці печінки, можуть створюватися множинні осередки в обох частках. Пухлина може проростати в печінкову вену, давати метастази в лімфовузли, легені, підшлункову залозу, нирки, кістки.

Чим раніше буде виявлено рак печінки та розпочато лікування, тим вищі шанси для ефективної боротьби з цією хворобою.

Діагностика раку печінки

В разі підозри на рак печінки призначається комплексне обстеження, яке найчастіше включає:

  • УЗД печінки. Дозволяє виявити новоутворення, його місце розташування та розміри.
  • КТ і МРТ. Дають можливість отримати більш точні параметри пухлини, виявити, чи залучені в патологічний процес прилеглі тканини і судини, чи присутні метастази.
  • Біохімічні аналізи крові. Визначається рівень печінкових ферментів, білірубіну, білків, лужної фосфатази, тромбоцити, онкомаркери та інші показники.
  • Біопсія печінки з подальшою гістологією зразка. Дозволяє точно визначити тип новоутворення.

Лікування раку печінки

Тактика лікування раку печінки підбирається індивідуально з урахуванням стану здоров'я, стадії і форми захворювання, наявності або відсутності метастаз.

Найкращим варіантом є операція з видалення пухлини. Плюс додатково призначається хімієтерапія. Однак операція має ряд протипоказань (пухлина більш ніж 3 см, проросла в кровоносні судини, присутній цироз печінки і т. ін.).

Якщо операція неможлива, основним методом лікування є хіміотерапія (застосування цитостатичних препаратів). Однак, щоб знизити токсичне навантаження на організм під час хімієтерапії, при раку печінки часто застосовується хіміоемболізація. В цьому випадку хімієпрепарат вводиться прямо в печінкову артерію, що дає можливість потрапляння його в пухлину в великих дозах.

В разі високій поширеності пухлинного процесу може призначатися таргетна терапія.

Також можуть застосовуватися радіоемболізація, радіочастотна термоабляція, кріодеструкція.