Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАК МАТКИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАК МАТКИ

Рак матки

Рак матки – це онкологічне захворювання, яке розвивається з клітин ендометрію матки. Це досить поширене жіноче онкологічне захворювання. Найчастіше рак матки виникає після 60 років, але може виявлятися і набагато раніше.

Це небезпечне злоякісне захворювання, яке здатне давати метастази в легені, печінку та інші органи і призводити до смерті. Водночас при виявленні його на ранніх стадіях і правильному лікуванні є всі шанси повністю позбутися від патології та відновити здоров'я.

Причини розвитку раку матки

Визначити точні причини виникнення раку матки досі не вдається. Але досить точно відомі чинники, які можуть сприяти появі цієї патології:

  • спадкова схильність,
  • гормональні порушення,
  • гіперплазія тканин ендометрію та поліпи матки,
  • відсутність пологів та безпліддя,
  • ранній початок менструацій і пізня менопауза,
  • гормональна терапія естрогенами,
  • ожиріння, цукровий діабет,
  • променева терапія органів малого таза

Симптоми раку матки

На відміну від багатьох інших онкопатологій, рак матки найчастіше дає симптоматику вже на перших стадіях розвитку захворювання.

Першим симптомом захворювання є вагінальна кровотеча (може бути рясною або незначною). У жінок після настання клімаксу кровотеча повинна стати сигналом, що необхідно відразу ж звернутися до гінеколога. У жінок до настання менопаузи кровотечі можуть виникати між плановими менструальними кровотечами, або ж менструації можуть стати занадто довгими та рясними. Може спостерігатися порушення циклу

Кровотеча не обов'язково говорить про наявність раку, у цього стану можуть бути й інші причини, але в будь-якому випадку це сигнал, що необхідно обстежитися.

Також може виникати лейкорея - рясні водянисті рідкі білі.

На пізніх стадіях можуть приєднатися больові відчуття. Біль може бути ниючий в низу живота або в попереку, або ж сильним, нападоподібним.

Діагностика раку матки

Діагностика раку матки включає наступні методи:

  • цитологія мазка, взятого під час гінекологічного огляду,
  • біохімія крові,
  • тести на онкомаркери,
  • УЗД матки.
  • цервікогістероскопія, під час якої проводиться огляд порожнини матки.
  • МРТ матки.

Можуть також призначатися інші діагностичні методи для уточнення характеристик новоутворення та для пошуку метастаз (наприклад, рентген грудної клітини, УЗД черевної порожнини і т. ін.)

Лікування раку матки

Лікування раку матки зазвичай полягає у комплексному підході, що включає оперативні та консервативні методи.

Операційне лікування є одним з основних методів. Обсяг операції залежить від розміру та типу пухлини. Зазвичай видаляється тіло матки, маткові труби та яєчники. У деяких випадках також видаляються прилеглі лімфовузли, клітковина і верхня частина піхви.

Також в разі раку матки часто застосовується променева терапія. Її можуть проводити перед операцією, з метою зменшення розміру пухлини, або після операції, щоб знищити злоякісні клітини, якщо такі залишилися. Опромінення може проводитися традиційним методом (зовнішнє опромінення), або методом брахітерапії. У другому випадку в місце розташування новоутворення імплантують радіоактивні капсули, які протягом необхідного часу опромінюють пухлину. Потім капсулу витягають.

Хімієтерапія теж застосовується при раку матки – використовуються цитостатичні препарати, які руйнують злоякісні клітини. На сьогодні є ряд ліків проти раку матки, які використовують для проведення хімієтерапії.

Якщо пухлина гормонозалежна – може призначатися гормональна терапія із застосуванням антиестрогенів, гестагенів, естрогенгестагенів. На самих ранніх стадіях таке лікування може дозволити зберегти матку.

Регулярні профілактичні відвідування гінеколога дозволять вчасно помітити патологічні стани матки, виявити пухлину на ранніх стадіях та провести успішне лікування захворювання.