Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування РАК ГОРТАНІ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

РАК ГОРТАНІ

Рак гортані

Рак гортані – це злоякісне новоутворення, яке розвивається з епітеліальних клітин гортані. При прогресуванні патології у хворого спостерігається зміна голосу та дихальні розлади, біль та кашель. Найчастіше рак гортані реєструють у літніх чоловіків. При лікуванні раку гортані вдаються до хірургічного втручання, опромінення й іноді хімієтерапії.

Причини виникнення раку гортані

Рак гортані – досить поширене злоякісне захворювання. Причиною розвитку раку гортані є злоякісне переродження епітелію гортані. Точні причини, чому це відбувається, до кінця не визначені. Однак відомо, що спровокувати цей процес можуть:

  • куріння тютюнових виробів,
  • зловживання алкогольними напоями,
  • запальні захворювання з хронічним перебігом, наприклад, фарингіт, ларинготрахеїт, хронічний ларингіт та сифіліс,
  • робота на «шкідливому виробництві» з контактом з азбестом, сірчаною кислотою і нікелем.

Факторами ризику для розвитку раку гортані може бути наявність доброякісних новоутворень гортані, які з часом можуть стати злоякісними.

Симптоми раку гортані

При раку гортані можуть виникати:

  • Захриплість. Може з'являтися на ранніх стадіях, якщо пухлина розташувалася в області голосових зв'язок. Або виявлятися на більш пізніх стадіях, якщо місце зародження пухлини було далеко від зв'язок.
  • Біль в горлі. Часто посилюється під час їжі та при ковтанні, може віддавати у вухо.
  • Почуття, що в горлі знаходиться сторонній предмет.
  • Дисфагія – порушення процесу ковтання. Зазвичай з'являється, колиуражена верхня частина гортані.
  • Кашель. При кашлі часто виділяється трохи мокротиння. Якщо пухлина велика і йдуть процеси розпаду або в стінках гортані з'являються виразки - то в мокроті можуть бути невеликі вкраплення крові.
  • Проблеми з диханням. Спочатку може з'явитися невелика задишка, потім, коли пухлина буде перекривати просвіт гортані, розвивається дихальна недостатність, може виникнути гострий стеноз гортані.

Також може виникати загальна симптоматика, характерна для онкозахворювань: слабкість, головний біль, анемія, зниження ваги.

На пізніх стадіях можлива поява метастазів. Найчастіше метастазуванню піддаються прилеглі лімфовузли, але також можливі метастази в легенях, стравоході, кістках, печінці.

Діагностика раку гортані

Для діагностики та лікування раку гортані, потрібно звернутися до отоларинголога. Лікар проведе ларингоскопію, проведе біопсію (візьме зразок тканини з пухлини). Також щоб визначити ступінь поширення раку може проводитися біопсія лімфовузла.

Крім того, призначається рентген або комп'ютерна томографія гортані, проводяться інші допоміжні дослідження.

Після чого можна буде точно визначити, чи є новоутворення на рак, а також визначити групу клітин та поставити максимально точний діагноз.

Лікування раку гортані

Лікування раку гортані може включати комплекс методів: променеву терапію, хіміотерапію, оперативне лікування. Тактика лікування підбирається виходячи з особливостей пухлини, її розташування, розмірів, типу клітин.

При раку гортані досить ефективно опромінення ураженої зони. Його можуть проводити як перед оперативним втручанням, так і після нього.

У більшості випадків призначається операція. Це може бути видалення глотки та гортані або ж також додатково ларингектомія (коли видаляються дихальні шляхи, які з'єднують глотку з трахеєю). Якщо після операції порушуються голосові функції, то встановлюється голосовий протез.

Хіміотерапія застосовується на пізніх стадіях захворювання.

Своєчасне виявлення пухлини та правильне лікування дають досить високі шанси на одужання.