Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПУХИРЧАТКА НОВОНАРОДЖЕНИХ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПУХИРЧАТКА НОВОНАРОДЖЕНИХ

Пухирчатка новонароджених

Пухирчатка (пемфігус) новонароджених – це інфекційне захворювання шкіри, при якому спостерігається почервоніння шкіри, на ній утворюються пухирі, наповнені гноєм. При цьому може підвищуватися температура, дитина може відмовлятися смоктати.

Пемфігус новонароджених вимагає термінового лікування та проведення карантинних заходів.

Причини виникнення пухирчатки новонароджених

Безпосередньою причиною розвитку пухирчатки новонароджених є інфікування золотистим стафілококом. Бактерія може передаватися від матері до дитини, якщо мати хворіла піодермією або є носієм стафілокока.

Також в деяких випадках немовля може заразитися від медичного персоналу. Ще одна можливість – зараження через нестерильну білизну.

Імовірність розвитку хвороби збільшується у дітей, які під час народження отримали родову травму і у недоношених немовлят.

Хвороба дуже заразна, тому при виявленні випадку пухирчатки потрібно прийняти карантинні заходи.

Симптоми пухирчатки новонароджених

Характерні симптоми пухирчатки новонароджених:

  • Почервоніння шкіри,
  • Поява бульбашок, наповнених гнійним вмістом,
  • У дитини підвищується температура,
  • Дитина може відмовлятися від грудей, неспокійно себе вести, може порушуватися сон.

Бульбашки найчастіше виникають групами в пахових складках та складках шиї, в області пупка, на ногах, на руках. Захворювання може швидко поширюватися на нові ділянки шкіри й навіть на слизову оболонку рота. Якщо бульбашки з'являються в ротовій порожнині, це часто призводить до відмови дитини від грудей.

Найчастіше бульбашки з'являються на 3-7 день життя дитини.

Коли пухирці розкриваються, з них виливається гнійний вміст і на їх місці з'являються червоні ерозії. Згодом вони покриваються кірочками.

Ускладненнями можуть бути інші інфекційні захворювання органів і тканин, наприклад, флегмона, отит, пієлонефрит. Крім того, при розкритті бульбашок може приєднуватися вторинна шкірна інфекція.

Види пухирчатки новонароджених

Розрізняють пухирчатку доброякісного та злоякісного перебігу.

Доброякісна форма пухирчатки новонароджених протікає з невеликим підвищенням температури. Бульбашки швидко розкриваються і засихають.

Злоякісна форма пухирчатки – ексфоліативний дерматит Ріттера. Це досить важка хвороба, при якій утворюється дуже багато пухирців, які захоплюють практично весь шкірний покрив. Температура може підвищуватися до 40 градусів, сильно погіршуватися загальний стан.

Діагностика пухирчатки новонароджених

Лікар педіатр або неонатолог діагностує пухирчатку новонароджених за зовнішніми ознаками. Для того, щоб точно підтвердити діагноз, може братися вміст бульбашок та робитися бакпосів. Таким чином виділяється збудник хвороби і відразу ж з'ясовується, до яких антибіотиків він чутливий.

Лікування пухирчатки новонароджених

Пухирчатка новонароджених дуже заразне захворювання, тому при її виявленні зазвичай дитину ізолюють від інших. Як правило, дитину направляють в стаціонар, де і проводять лікування.

Лікування пухирчатки новонароджених має на увазі в першу чергу застосування антибактеріальних препаратів, які вибираються з урахуванням чутливості збудника. Також внутрішньовенно вводяться вітаміни. Застосовуються спеціальні розчини та мазі, якими обробляється шкіра навколо бульбашок, самі бульбашки і ерозії, що утворюються на їх місці.

В разі тяжкого перебігу може внутрішньовенно призначатися альбумін, гамма-глобулін.