Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПСОРІАЗ НІГТІВ:

sale
Псоринохель Н краплі оральні флакон-крапельниця 30 мл
Псоринохель Н краплі оральні флакон-крапельниця 30 млХеель
грн на бонусний рахунок+ 5.82грн на бонусний рахунок

в наявності в 94 аптеках

Псоріаз нігтів

Псоріаз нігтів – одна з форм захворювання під назвою псоріаз, при якій уражаються нігтьові пластини рук або ніг. Зазвичай псоріаз нігтів зустрічається одночасно з ураженням шкіри і суглобів, однак може виникати й самостійно.

При псоріазі нігті можуть мутніти, покриватися плямами, борозенками, крапками, ставати надмірно ламкими. Можливо запалення тканин, що оточують ніготь, в разі вторинної інфекції виникають гнійні процеси.

Причини розвитку псоріазу нігтів

Вважається, що псоріаз виникає при комбінованій дії певних чинників. Серед головних причин називають порушення в роботі імунної системи та генетичну схильність.

Також підвищують ймовірність розвитку псоріазу сильний стрес, інфекції, гормональний дисбаланс, травми шкіри.

Захворювання не заразне, їм не можна інфікуватися при контакті. Але виглядають нігті, уражені псоріазом, неестетично. Якщо псоріаз вражає не тільки нігті, то спостерігаються масштабні ураження шкіри з характерними червоними плямами, які лущаться, також можуть уражатися суглоби (в цьому випадку розвивається псоріатичний артрит).

Різновиди та симптоми псоріазу нігтів

Розрізняють декілька видів псоріатичного ураження нігтів, кожен з яких має свої симптоми.

  • Наперсткоподібний псоріаз. Найбільш розповсюджена форма захворювання. Характерні симптоми: хаотично розкидані по нігтьової пластини дрібні ямки до 2 мм в діаметрі.
  • Оніхолізис. В цьому випадку нігтьова пластина поступово відділяється від ложа, при цьому запалення не спостерігається. Ніготь може повністю відділятися від нігтьового ложа або частково. Навколо нігтя утворюється облямівка рожевого або жовтуватого кольору.
  • Лейконіхія. Ніготь розпушується, з'являються білі плями та смуги.
  • Оніхомадезіс. В цьому випадку ніготь також відділяється від ложа, але це відбувається швидко і без появи облямівки.
  • Піднігтьові геморагії. Ніготь сильно стоншується, під ним з'являються кров'яні прожилки та плями.
  • Трахіоніхія. Характерні симптоми – шорсткі потовщені нігті.
  • Псоріатична пароніхія. При цьому різновиді шкіра навколо нігтя та нігтьові валики запалюються і товщають. Зазвичай пароніхія характерна при наявності шкірного псоріазу.

Перебіг хвороби може бути легким або важким. При тяжкому перебігу нігті атрофуються, відокремлюються від тканин навколонігтьової області, розвивається запалення, з'являється сильний свербіж, може приєднуватися вторинна інфекція, з'являтися гнійні виділення.

Вважається, що повністю вилікувати псоріаз неможливо. Однак можна поліпшити стан нігтів, якщо перевести захворювання в фазу ремісії.

Діагностика та лікування псоріазу нігтів

Дерматолог може поставити діагноз «псоріаз» на основі візуального огляду. Але для того, щоб виключити грибкове ураження нігтів, обов'язково береться зішкріб нігтя та кутикули і робиться гістологічне дослідження. Також можуть призначатися аналізи крові.

Лікування псоріазу залежить від того, наскільки сильно вражені нігтьові пластинки. Якщо захворювання присутнє в легкій формі, то призначається місцева терапія: мазі з гормональними препаратами, креми та мазі, що знімають свербіж, збагачені вітамінами. Застосовуються дерматотропні засоби, які сприяють уповільненню утворення клітин, пов'язаних з проявом хвороби.

Також можуть призначатися комплекси вітамінів та мінералів, антигістамінні препарати.

В разі важкого перебігу можуть рекомендуватися ретиноїди та імунодепресанти. Застосовуються фізіопроцедури (УВЧ УФО, магнітотерапія), робляться лікувальні ванночки з травами та спеціальними препаратами.

Своєчасне звернення до лікаря та виконання його рекомендацій допоможуть зменшити симптоматичні прояви захворювання і перевести його в латентну фазу.