Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ГОСТРИЙ ПРОСТАТИТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ГОСТРИЙ ПРОСТАТИТ

Гострий простатит

Гострий простатит – це захворювання простати, в ході якого виникає запальний процес з участю інфекційних агентів (бактерій та найпростіших), з'являється набряк тканин, розвиваються гнійні процеси. Гострий простатит може супроводжуватися болем в області паху, підвищенням температури, призводити до порушення сечовипускання, хронічної ниркової недостатності.

Причини виникнення гострого простатиту

Причиною розвитку простатиту є проникнення в тканини передміхурової залози інфекції. Збудниками хвороби можуть бути такі групи мікроорганізмів:

  • уреаплазми (бактерії, які не мають клітинної стінки),
  • грамнегативні бактерії (кишкова паличка, протей, клебсієла, гонококи, хламідії),
  • грампозитивні бактерії (стрептококи, ентерококи, стафілококи),
  • грибки (кандиди),
  • найпростіші (трихомонади).

Зазвичай розвиток простатиту починається з проникнення інфекції через уретру, але також патологія може з'явитися в результаті ускладнення циститу. Сприяти розвитку гострого простатиту можуть застійні процеси в венозному руслі таза, що розвинулися внаслідок варикозної хвороби вен таза і малої рухливості, безладне статеве життя, куріння, зловживання алкоголем та переохолодження.

Симптоми гострого простатиту

Серед симптомів гострого простатиту слід вказати:

  • часті позиви до сечовипускання, які також можуть бути болючими,
  • відчуття не до кінця спорожнення сечового міхура після сечовипускання,
  • болі в нижній частині живота, що віддають в статевий член і крижі,
  • порушення статевої функції,
  • запори та біль при дефекації.

Можуть виникати лихоманка та підвищуватися температура до 38-39 градусів.

Як ускладнення може розвинутися гостра затримка сечі, виникнути пієлонефрит, орхіт, абсцес передміхурової залози.

Стадії простатиту

Розрізняють три стадії гострого простатиту:

  • Катаральна фаза. На цій стадії присутні біль в паху та порушення сечовипускання ночами, біль в момент нічного сечовипускання, але немає лихоманки та сильного підвищення температури. При вчасно розпочатому лікуванні одужання наступає вже через 1-1,5 тижні.
  • Фолікулярна стадія. На цій стадії біль підсилюється поширюються в область крижів та статевого члена. Температура підвищується до 38 градусів, виникає запор. З'являються гній і осад в сечі.
  • Паренхіматозна фаза. Характеризується температурою вище 39 градусів, сильними болями, появою гнійних вогнищ та виникненням абсцесу простати. Сечовипускання може бути дуже частим або виникати гостра затримка сечі.

Діагностика гострого простатиту

Діагностика та лікування простатиту знаходяться у сфері компетенції лікаря-уролога. Лікар промацує простату через пряму кишку, що допоможе йому визначити її розміри, щільність, симетричність, та призначить лабораторні і інструментальні аналізи. Зазвичай призначаються аналіз сечі та крові, УЗД передміхурової залози.

Можуть також додатково призначатися ПЛР-аналіз зіскрібка, КТ або МРТ органів малого таза.

Лікування гострого простатиту

Лікування гострого простатиту може бути медикаментозним чи оперативним. Консервативна терапія зазвичай включає антибіотики, антимікотичні препарати. Для знеболення призначаються анальгетики, спазмолітики. Також можуть рекомендуватися мікроклізми, ректальні свічки, вживання вітамінів та імуномоделюючих засобів. Прописуються фізіопроцедури: електрофорез, УВЧ, масаж простати.

Якщо розвивається абсцес передміхурової залози, то виникає необхідність в оперативному втручанні – дренуванні гнійної ділянки передміхурової залози.

Гострий простатит вимагає обов'язкового лікування, чим швидше ви звернетеся до лікаря, тим швидше відновите здоров'я передміхурової залози й зможете уникнути розвитку ускладнень.