Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ:

symptoms.symptoms-products

ПРОФІЛАКТИКА СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Профілактика серцево-судинних захворювань

Хвороби серцево-судинної системи атеросклеротичного генезу широко поширені серед людей старшого віку і становлять серйозну загрозу їх життю та здоров'ю. Зокрема, ішемічна хвороба серця сьогодні є найбільш частою причиною передчасної смерті в усьому світі. Інтенсивна профілактика даного захворювання допомагає знизити смертність від нього набагато краще, ніж вдосконалення методів лікування.

Саме тому питання профілактики серцево-судинних захворювань залишаються надзвичайно актуальними на сьогоднішній день. Давайте подивимося, що можна зробити, щоб знизити ризик розвитку хвороб серця і судин.

Правильне харчування

Головним фактором ризику серцево-судинної патології є атеросклероз — ураження судин, викликане формуванням в них атеросклеротичних бляшок. Причиною цього найчастіше виступає неправильне харчування, а саме — вживання продуктів з високим вмістом холестерину і жирів.

Корекція раціону допомагає обмежити надходження в організм потенційно шкідливих речовин та попередити розвиток атеросклерозу. А це, в свою чергу, суттєво знижує ймовірність появи ішемічної та гіпертонічної хвороби, інфарктів і інсультів.

Основні рекомендації для людей з групи ризику:

  1. Відмовтеся від жирних сортів м'яса і ковбасних виробів.
  2. Скоротіть вживання солі — у великих кількостях вона може згубно впливати на судини.
  3. Виключіть з раціону жирні сири, яйця, вершкове масло, сметану, ікру, печінку, нирки і мізки — вони містять багато холестерину і сприяють розвитку атеросклерозу.
  4. Уникайте вживання солодощів, борошняних виробів, здобної випічки і тонізуючих напоїв.
  5. З усіх рослинних масел намагайтеся вибирати оливкове.
  6. Їжте більше риби, сухофруктів, овочів і фруктів, зелені, вівсяної каші — ці продукти допомагають знизити рівень холестерину в крові, що позитивно впливає на весь організм.

Фізична активність

Дозовані фізичні навантаження допомагають організму зберігати тонус і перешкоджають розвитку ожиріння, що також важливо для профілактики хвороб серцево-судинної системи. Тому намагайтеся щодня ходити пішки, робіть зарядку і по можливості відвідувати тренажерний зал. Пам'ятайте, що невеликі кардионагрузки дуже корисні — вони зміцнюють серце і судини, перешкоджаючи розвитку багатьох захворювань.

Спосіб життя

Для збереження здоров'я вкрай важливо не тільки вести активний спосіб життя, а й уникати шкідливих звичок. Це стосується в першу чергу паління, яке в значній мірі підвищує ризик захворювань серця. Чим довше людина курить і чим більше сигарет викурює щодня, тим сильніше вона ризикує. Якщо ви курець, вам краще відмовитися від цієї звички — цілком ймовірно, що це збереже вам не один рік життя.

Лікарські засоби

Не менш важливу роль в профілактиці атеросклерозу та ішемічної хвороби серця відіграє застосування лікарських препаратів, які нормалізують ліпідний обмін. Їх використання є обов'язковим для всіх тих людей, у яких вже є гіперхолестеринемія і атеросклероз. Застосування даних засобів уповільнить прогресування даних станів і допоможе відстрочити розвиток цілого ряду хвороб серцево-судинної системи.

Сьогодні в профілактичних цілях найчастіше використовують препарати з груп статинів (Розумвастатін, Аторвастатин, Симвастатин) і фібратів (Фенофібрат, Ципрофібрат). Ці засоби знижують рівень холестерину в крові і перешкоджають розвитку атеросклерозу, що відчутно знижує ризик серцево-судинних захворювань. Препарати цих груп призначаються виключно лікарем, а перед їх застосуванням потрібно обов'язково консультуватися з фахівцем.