Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПОРІЗ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПОРІЗ

Поріз

Поріз – це різновид травми, яка виникає внаслідок впливу предмета з гострим краєм. Найчастіше поріз має поверхневий характер, зачіпаючи тільки шкіру та розташовану під нею жирову тканину. Такі травми досить швидко проходять самостійно. Однак можуть бути й більш серйозні порізи, що зачіпають нерви, зв'язки, кровоносні судини та м'язи – вони звуться різаними ранами. В цьому випадку потрібно обов'язково звернутися за допомогою до лікаря.

До поверхневих пошкоджень шкіри також відносяться подряпини та садна. Вони можуть бути болючими, але не надто небезпечними, тому що травмуються тільки поверхневі шари, такі рани швидко загоюються. Однак ситуація змінюється, коли поріз або подряпина інфікується. Щоб цього не допустити, свіжу рану обов'язково потрібно продезінфікувати. У разі інфікування потрібно показати рану лікарю.

Причини появи порізів

Причини порізів можуть бути найрізноманітнішими. Часто зустрічаються побутові травми, отримані, наприклад, при використанні ножа під час приготування їжі, при використанні бритви під час гоління. Порізатися можна осколком скла, занадто щільним та гострим пластиком і навіть щільним папером.

Садна та подряпини часто виникають при падінні, наприклад, під час занять спортом. Також порізи, садна і подряпини часто отримують учасники дорожньо-транспортних пригод.

Симптоми, що супроводжують поріз

При порізах можуть спостерігатися:

  • Кровотеча, яка зазвичай припиняється протягом 10 хвилин після нанесення порізу. Однак якщо в рану були занесені сторонні предмети, кровотеча може не припинятися більш тривалий час. Також кров може йти довше, якщо поріз досить довгий або знаходиться в місці згину кінцівки, краї рани не сходяться, а також якщо пошкодилися великі судини.
  • Почервоніння та біль пошкодженої ділянки може вказувати на те, що в рані розвинулися інфекційні процеси.
  • Оніміння та втрата чутливості в районі рани може свідчити про пошкодження нервових закінчень.

Небезпеку становлять порізи, при яких ушкоджуються великі судини, що може призвести до сильних кровотеч. Якщо ви не можете зупинити кровотечу, потрібно терміново звернутися за медичною допомогою.

Також небезпечно, якщо порізи і садна інфікуються. В цьому випадку рана болить та запалюється, з'являється гній. Без своєчасного лікування є ризик потрапляння інфекції в кров та поширення інфекційного процесу далі.

Що робити при порізах

Відразу після нанесення рани гострим предметом, потрібно промити ушкоджене місце антисептичним розчином. Обов'язково потрібно прибрати з рани бруд, осколки і будь-які інші сторонні предмети.

Після чого краще нанести пов'язку, щоб захистити рану від проникнення інфекції. Маленький поріз можна закрити бактерицидним пластиром. Для великих ран краще використовувати стерильний бинт.

Можна обробити рану спеціальними мазями, які мають протизапальну та антимікробну дію.

Маленькі садна та подряпини можна залишати відкритими, але, якщо вони також кровоточили і є ризик їх інфікувати, краще промити їх та закрити пов'язкою.

Якщо кровотеча з рани занадто сильна, ви не можете самостійно очистити рану – потрібно терміново звернутися до лікаря. У разі якщо з'являється почервоніння навколо рани, вона починає саднити, смикати – теж потрібно не відкладаючи показати рану лікарю.

Лікар огляне травмоване місце, визначить ступінь пошкодження та зробить необхідні процедури: очистить nf обробить рану, зупинить кровотечу, при необхідності накладе шви, накладе пов'язку.

Якщо при порізі пошкодилися нерви або сухожилля, може знадобитися термінове оперативне втручання.