Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПІДВИВИХИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПІДВИВИХИ

Підвивихи

Підвивихом називають патологічний стан суглоба, при якому суглобові поверхні його кісток відходять одна від одної, зберігаючи при цьому точки дотику. Підвивихи бувають як вродженими (наприклад, вроджений вивих стегна), так і набутими, а зіткнутися з ними можна в будь-якому віці, починаючи з дитинства. На щастя, у дітей патологія зустрічається вкрай рідко, що пояснюється віковими особливостями будови кістково-суглобової системи.

Причини

У новонароджених дітей єдиною причиною підвивиху можуть бути вроджені вади розвитку. У дорослому віці патологія може розвиватися в двох випадках — при травмах і при деяких захворюваннях опорно-рухової системи (остеомієліт, поліомієліт, остеохондроз хребта).

Формування підвивихів найчастіше провокують:

  • різкі ривки;
  • удари;
  • падіння;
  • тривале висіння;
  • важкі фізичні навантаження.

Примітно, що ймовірність розвитку підвивихів багато в чому залежить від стану сухожильно-зв'язкового апарату суглоба і суглобової сумки. У старшому віці ці структури частково зношуються і втрачають еластичність, чим пояснюється більш висока частота розвитку підвивихів у літніх людей.

Симптоми

Всі підвивихи супроводжуються порушенням нормального функціонування суглоба і призводять до порушення рухливості тієї чи іншої частини тіла. Найчастіше вони мають тривалий виснажуючий перебіг, періодично проявляючись слабо вираженими больовими відчуттями і труднощами при виконанні деяких рухів. Багато хворих при цьому не звертаються за допомогою, недооцінюючи серйозність ситуації, мирячись з неприємними відчуттями або не бажаючи приділяти увагу проблемі.

На підвивихи можуть вказувати наступні симптоми:

  • колючо-ріжучі болі в травмованому суглобі;
  • обмежена рухливість і труднощі при виконанні звичних рухів;
  • зміна зовнішнього вигляду і конфігурації суглоба;
  • почервоніння шкіри, поява набряклості, локальне підвищення температури.

У різних людей клінічна картина може мати відчутні відмінності, так як зовнішні прояви патології багато в чому залежать від локалізації підвивиху, його тяжкості, пошкодження розташованих поруч судин, нервів і т.д.

Слід зазначити, що у дорослих людей підвивихи найчастіше трапляються в суглобах з максимальною рухливістю: колінних, тазостегнових, ліктьових, плечових, міжхребцевих, щелепних, міжфалангових суглобах кистей і т.д.

Діагностика і лікування

Розпізнати підвивих може лікар ортопед-травматолог, грунтуючись на характерних скаргах хворого, а також результати фізикального та інструментального обстеження. При підвивихах у постраждалих виявляють порушення фізіологічного стану кісток і конгруентності суглобових поверхонь, а в деяких випадках — ще й пошкодження зв'язок, сухожиль, кровоносних судин, нервів і т.д.

Лікування підвивихів зазвичай складається з декількох етапів. При свіжих травмах хворим спочатку надають невідкладну допомогу, призначають знеболюючі засоби і після цього виконують вправлення. Потім людині проводять реабілітацію, яка може включати медикаментозну терапію, фізіотерапевтичні процедури, лікувальну фізкультуру, масаж і т.д. Давні, звичні підвивихи вправити частіше всього не вдається, тому їх нерідко лікують за допомогою хірургічного втручання.