Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування НИРКОВА КОЛЬКА :

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

НИРКОВА КОЛЬКА

Ниркова колька

Сильні переймоподібні болі в області нирок, причиною яких стають деякі захворювання сечовивідних шляхів, отримали назву ниркової кольки. Колька виникає, коли порушується відтік сечі з нирки та різко підвищується тиск усередині лоханок.

Це гострий стан, який вимагає термінового зняття болю та відновлення нормальної роботи нирок.

Симптоми ниркової кольки

Головний симптом ниркової кольки – це сильний переймоподібний біль в області попереку, який також може поширюватися в сечовий міхур, статеві органи, стегна. Зазвичай приступ починається раптово вночі, іноді виникає при фізичному навантаженні, трясці або тривалій ходьбі.

Паралельно можуть виникнути часті позиви до сечовипускання, з'явитися нудота, блювота.

Також може підвищуватися температура, тиск, спостерігатися тахікардія. Можлива поява крові в сечі.

Причини виникнення ниркової кольки

Серед найбільш поширених причин появи ниркової кольки можна назвати:

  • Сечокам'яну хворобу. Захворювання характеризується утворенням каменів в сечовидільній системі. При їх русі по сечовивідних шляхах дратуються стінки, камені можуть перекривати сечовід, що призводить до порушення відтоку сечі. Сечокам'яна хвороба стає причиною приблизно 60% всіх реєстрованих ниркових кольок.
  • Інфекційні захворювання верхніх сечовивідних шляхів. Ниркову кольку можуть викликати захворювання, що провокуються бактеріями, вірусами, грибками та паразитами. Ниркова колька часто виникає при пієлонефриті, коли відбувається закриття просвіту сечоводу згустком слизу або гною.
  • Гідронефроз або водянка нирки. Супроводжується розширенням ниркової лоханки, в результаті накопичення сечі в нирках, одна або відразу дві нирки можуть опухати та збільшуватися в розмірах. Захворювання може призводити до хворобливих відчуттів й виникнення пухлиноподібних утворень в черевній порожнині.
  • Нефроптоз виражається в підвищеній рухливості нирки. У положенні стоячи нирка опускається і дещо провертається. А в положенні лежачи займає нормальне положення. Нефроптоз може призводити до перекруту сечоводу та провокувати ниркову кольку.
  • Стриктури сечоводу. Також призводять до перегину або перекруту сечоводів, що викликає різкий біль.
  • Пухлини нирок, сечоводу, передміхурової залози можуть здавлювати сечові шляхи ззовні, в результаті може порушуватися відтік сечі, провокуючи напад кольки.
  • Туберкульоз нирки. Ця не легенева форма туберкульозу призводить до ураження паренхіми нирки. У деяких випадках при туберкульозі нирки може виникати ниркова колька.
  • Тромбоз ниркових вен також може привести до нападу ниркової кольки.
  • Травма нирки — ще одна можлива причина виникнення ниркової кольки. В цьому випадку різкий біль може провокувати здавлювання сечових шляхів ззовні гематомою або порушення струму сечі через згустки крові, які потрапили в сечовивідний канал.
  • Гінекологічні захворювання також можуть призвести до порушень в роботі нирок та сечовивідної системи й викликати больовий синдром.

Діагностика та лікування ниркової кольки

Задля того, щоб точно діагностувати ваш стан і знайти причину виникнення ниркової кольки, потрібно пройти обстеження. Для цього може призначатися рентгенографія, УЗД нирок та сечоводів, ендоскопія сечових шляхів. З'ясуванням причин виникнення ниркової кольки займаються уролог, нефролог.

Для усунення нападу кольки застосовують знеболювальні та спазмолітичні препарати. Можуть призначатися теплові процедури, такі як УЗ-терапія, вібраційна терапія.

Допомагає зняти біль тепла грілка, прикладена до попереку, або тепла ванна. Але подібні теплові процедури протипоказані при гострому пієлонефриті.

Навіть якщо вам вдалося самостійно зняти гострий біль, потрібно звернутися до лікаря, з'ясувати причину його виникнення та лікувати захворювання, яке спровокувало цей стан.

Якщо біль нетерпимо сильний, температура підвищилася до 38 градусів, сеча повністю перестала відходити— необхідна термінова медична допомога.