Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИЙ ВАРИКОЗНИЙ ФЛЕБІТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИЙ ВАРИКОЗНИЙ ФЛЕБІТ

Післяопераційний варикозний флебіт

Післяопераційні тромбофлебіти кінцівок – досить часті ускладнення після операцій. Флебіти можуть значно погіршувати загальний стан людини, а в деяких випадках навіть загрожувати життю.

При флебіті запалюються стінки вен, у них відбуваються структурні зміни, що призводить до утворення тромбів та розвитку тромбофлебіту. Більш ніж 90% випадків післяопераційні флебіти вражають вени ніг. Можуть уражатися поверхневі та глибокі вени, магістральні та периферичні вени.

Причини виникнення післяопераційних флебітів

Причиною появи післяопераційних флебітів є:

  • уповільнення швидкості кровотоку,
  • збільшення в'язкості крові після операції,
  • зміни в судинних стінках, які вже були присутні до операції,
  • дисбаланс фібринолітичнихі тромботичних компонентів у крові.

Вимушена малорухливість після операції призводить до погіршення мікроциркуляції і разом з перерахованими вище чинниками це призводить до формування мікротромбів і подальшого розвитку тромбофлебітів.

Провокувати виникнення флебітів можуть різні операції на різних органах, наприклад після апендициту, операцій на шлунку, нирках, передміхуровій залозі, видалення пухлин різної локалізації.

Імовірність їх появи підвищується за наявності захворювань серцево-судинної системи, і навіть при діабеті 2 типу, ожирінні та інших захворюваннях. Також грають роль тривалість, обсяг операції, післяопераційний стан.

Окремо варто сказати про постін'єкційний флебіт, коли запалення вен виникає як ускладнення інфузійної терапії, яка призначається перед та після операції. І тут зазвичай уражаються вени рук.

Симптоми флебітів

В разі виникнення флебіту з'являється характерна симптоматика. Якщо уражаються поверхневі вени ніг, то спостерігається:

  • Болючість ураженої вени,
  • Шкіра, що розташована над веною, червоніє,
  • Може з'явитися набряк у сфері запалення,
  • Підвищується температура.

Якщо виник флебіт глибоких вен, то почервоніння шкіри не спостерігається, але також з'являються біль, температура та набряк.

Якщо флебіт не лікувати, то висока ймовірність, що судина тромбується, розвивається тромбофлебіт. А це може стати причиною тромбоемболії легеневої артерії, призвести до абсцесів та інших ускладнень. У деяких випадках може виникнути ризик смерті.

Діагностика післяопераційних флебітів

Для діагностики флебітів та тромбофлебітів використовуються:

  • Ультразвукова діагностика,
  • УЗ-доплерографія.

Після того, як факт наявності флебіту або тромбофлебіту встановлено, підбирається лікування.

Лікування та профілактика післяопераційних флебітів

Для лікування післяопераційних варикозних флебітів застосовується антикоагулянтно-фібринолітична терапія. Призначаються препарати, які нормалізують згортання крові та фібринолітичну активність. Можуть прописуватись гідрокортизон, гепарин та інші препарати. Здійснюються кроки, які дозволять покращити мікроциркуляцію в тканинах.

Для того, щоб не допустити появи післяопераційного варикозного флебіту, необхідно заздалегідь подумати про профілактичні заходи. З цією метою контролюється ряд показників крові, які мають важливе значення при флебітах, вчасно коригуються відхилення в системі гемокоагуляції. У перші 8 годин після операції, якщо стан людини дозволяє, рекомендується невелика фізична активність у ліжку. Пізніше рекомендується виконувати вправи лікувальної фізкультури. Дуже важливо не допускати зневоднення.

Контроль за станом після операції дозволить уникнути флебітів або вчасно помітити їх і провести своєчасне лікування.