Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПІДВИЩЕНИЙ АПЕТИТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПІДВИЩЕНИЙ АПЕТИТ

Підвищений апетит

Підвищений апетит - це стан, при якому у людини є постійне відчуття голоду, внаслідок чого вона вживає надмірну кількість їжі. Відчуття голоду є нормальним фізіологічним явищем, і в нормі воно має попереджати, що в організмі виникає потреба в поживних речовинах. Коли цей фізіологічний процес запускається дуже часто і занадто інтенсивно, то виникає стан, який називається надмірним апетитом.

Посилена тяга до їжі може говорити про розбалансування певних процесів в організмі, гормональні порушення, деякі захворювання, психологічні проблеми. Посилений апетит може призводити до переїдання, набору ваги, ожиріння. Все це може спровокувати розвиток інших серйозних захворювань. Наприклад, доведено, що зайва вага та ожиріння значно підвищують ймовірність виникнення захворювань серцево-судинної системи, цукрового діабету та інших патологій. Тому при надмірному апетиті варто з'ясувати, що відбувається в організмі та взяти стан під контроль.

Причини підвищеного апетиту

Апетит контролюється харчовими центрами, розташованими в корі великих півкуль головного мозку та гіпоталамусі. Саме в цих центрах обробляється інформація про стан насичення, заповненість шлунку, жирові запаси, вміст води та продуктів обміну в організмі, інтенсивність витрачання їжі. Коли ці центри надходять певні сигнали, виникає почуття голоду.

Коли голод виникає через об'єктивні причини, говорять про фізіологічний голод. Однак часто ми відчуваємо також психологічний голод, який виникає без реальної потреби у поживних речовинах та викликається психологічними чи соціальними чинниками.

Існує досить багато причин, через які може виникати підвищений апетит:

  • Стреси, які багато хто намагається заїдати, що згодом формує стійку звичку до переїдання та підвищеного апетиту.
  • Гормональні стрибки, наприклад, у жінок перед місячними.
  • Цукровий діабет. Постійне почуття голоду є одним із симптомів цукрового діабету.
  • Гіпертиреоз. При цьому захворюванні на щитоподібну залозу відбувається надмірне вироблення гормонів, що призводить до постійного почуття голоду.
  • Неправильний питний режим. Ми можемо помилково приймати за почуття голоду спрагу. Тому при появі почуття голоду часто радять випити склянку води та почекати 10 хвилин. Велика ймовірність того, що після цього почуття голоду зникне.
  • Неправильне харчування. Хронічна нестача низки необхідних нутрієнтів (наприклад, білка, деяких вітамінів та мікроелементів) може призводити до підвищеного почуття голоду.
  • Гельмінтози. Присутність у кишківнику глистів може давати підвищений апетит.
  • Психічні розлади, такі як деменція, шизофренія, можуть стати причиною посиленого почуття голоду.

Як боротися із підвищеним апетитом?

Для того, щоб взяти під контроль апетит, потрібно з'ясувати причини його підвищення. Зробити це допоможе лікар, який проаналізує стан, призначить необхідне обстеження, розробить тактику дій. Зазвичай питаннями підвищеного апетиту займається дієтолог, але може знадобитися консультація ендокринолога, гастроентеролога, психолога.

Для діагностики можуть застосовуватись різні діагностичні методи. Насамперед призначаються аналізи на гормони. Це може бути рівень жіночих, чоловічих гормонів, гормонів щитоподібної залози, рівень лептину у крові тощо. Можуть призначатися інші лабораторні дослідження, наприклад, аналіз на рівень цукру в крові.

Для того, щоб визначити причини підвищеного апетиту, лікар може призначити УЗД щитоподібної залози, підшлункової залози, органів малого тазу, КТ черевної порожнини тощо. Можуть призначатися спеціальні діагностики при підозрі на ті чи інші захворювання.

Важливо виявити психологічні та соціальні фактори, які можуть провокувати підвищений апетит та знайти способи нейтралізувати їх вплив.

Для ефективної боротьби з підвищеним апетитом зазвичай застосовується корекція раціону, зокрема рекомендується збільшення частки білків та клітковини у меню. Проте найефективніше скласти персональну модель харчування з урахуванням особливостей стану та організму. Потрібно відрегулювати питний режим, забезпечити достатні фізичні навантаження. Якщо «винуватцем» є захворювання, потрібно в першу чергу зайнятися їх лікуванням.

Також є спеціальні препарати, які допоможуть знизити апетит та повернути вагу в норму. Однак, перш ніж їх вживати, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.