Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПЕРИТОНІТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПЕРИТОНІТ

Перитоніт

Перитоніт - це запалення очеревини, яке супроводжується болями в животі, нудотою, блюванням. Це досить важкий і небезпечний стан, який може призводити до смерті у 20-50% випадках патології. Перитоніт часто виникає як ускладнення при запальних захворюваннях органів черевної порожнини.

В разі виявлення перитоніту потрібна термінова медична допомога. Ефективним лікуванням хвороби є хірургічне втручання.

Причини появи перитоніту

Запалення очеревини виникає під впливом інфекції. Це може бути неспецифічна флора, яка є у кишківнику. Найчастіше перитоніт розвивається під впливом кишкової палички та стафілококу, але запальний процес можуть спричиняти й інші бактерії, які в нормі присутні у кишківнику. Крім того, перитоніт може розвиватися під впливом специфічної мікрофлори, наприклад, такий як гонококи або туберкульозна паличка.

Також перитоніт може виникати під впливом агресивних рідин, таких як шлунковий сік, жовч, панкреатичний сік, сеча, кров. Але й у цьому випадку дуже швидко приєднується бактеріальний вплив.

Зазвичай перитоніт виникає, коли з якихось причин вміст кишківника або інших органів виливається в черевну порожнину і таким чином бактерії потрапляють у очеревину. Рідше інфекція заноситься ззовні під час хірургічних втручань чи поранень.

Найчастіше перитоніт є вторинним захворюванням та розвивається як ускладнення при: апендициті, прободній виразці шлунка, розриві кісти яєчника, гострому панкреатиті, гострих запальних процесах в органах малого таза.

Види перитоніту

За поширеністю інфекційного процесу перитоніт може бути місцевим та необмеженим. У першому випадку у запальний процес залучається невелика частина очеревини. У другому – запалюється вся очеревина.

Перитоніт може бути бактеріальним та асептичним. Також перитоніт поділяють на гнійний, жовчний, геморагічний, каловий, серозний.

За особливостями течії розрізняють гострий та хронічний перитоніт.

Симптоми перитоніту

Симптоматика залежить від стадії хвороби.

Першим симптомом перитоніту є різкий біль у животі, який стає сильнішим, коли людина рухається.

  • нудота та блювання,
  • підвищена пітливість,
  • різке підвищення температури,
  • слабкість,
  • пришвидшене серцебиття.

Виділяють три стадії перитоніту:

  • Перша стадія – реактивна, триває приблизно добу. У цей період різко виявляються перераховані вище симптоми.
  • Друга стадія – токсична. Триває приблизно дві доби. У цей час у кров надходить багато токсинів. Тому посилюються нудота, блювання, тахікардія, може сильно знижуватись тиск.
  • Третя стадія – термінальна. Болі можуть ставати меншими, але стан людини погіршується. Може плутатися свідомість, дуже низько падати тиск, знижуватись пульс.

Чим раніше буде надано допомогу, тим більша ймовірність позитивного результату та відновлення здоров'я. Тому з появою першої підозрі на перитоніт, потрібно як можна швидше звертатися за невідкладною допомогою.

Діагностика перитоніту

Для діагностики перитоніту лікар здійснює огляд, пальпує живіт. Також застосовується рентгенографія, робиться УЗД черевної порожнини. Призначаються аналізи сечі та крові.

У деяких випадках може проводитись діагностична лапароскопія.

Лікування перитоніту

Лікування перитоніту завжди хірургічне. Головне завдання під час операції – виявити джерело розвитку запалення та усунути його, наприклад, видалити апендикс, відновити цілісність кишківника тощо. Також під час операції здійснюється промивання черевної порожнини, щоб усунути запальні агенти та уникнути ускладнень.

Після операції призначається медикаментозна терапія, яка дозволяє швидше відновити здоров'я та не допустити нової активізації запальних процесів.

Самолікування при перитоніті неприпустимо!