Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПЕРІОДОНТИТ:

symptoms.symptoms-products

ПЕРІОДОНТИТ

Періодонтит

Періодонтит – це запальне захворювання, яке вражаєсполучнотканинні структури, що утримують зуб (періодонт). Захворювання може супроводжуватися больовими відчуттями в районі зуба, призводити до рухливості зуба, набряку ясен, збільшення температури тіла.

Якщо періодонтит не лікувати, це може привести до втрати зуба та подальшого поширення інфекції.

Причини виникнення періодонтиту

Періодонтит може бути інфекційної та неінфекційної природи. Найбільш поширена причина розвитку інфекційного періодонтиту – запущений карієс. З'явитися періодонтит може і після проходження процедур по лікуванню карієсу внаслідок неповного видалення інфекції.

Також періодонтит може розвинутися в наслідок тривалого гаймориту, остеомеліту.

Неінфекційний періодонтит виникає при травмах, наприклад, при ударах, хронічному травмуванні періодонту, неправильно встановлених пломбах, механічних пошкодженнях, жуванні їжі з гострими елементами і т.ін.

Лікарські препарати, що мають високу агресивність та застосовуються при лікуванні зубів, також можуть стати причиною розвитку періодонтиту.

Симптоми періодонтиту

Періодонтит може бути гострий та хронічний.

Симптоми гострого періодонтиту:

  • сильний зубний біль, що підсилюється при постукуванні по зубу,
  • почуття розпирання ясен,
  • набряк ясен, а в деяких випадках і щоки,
  • рухливість зуба,
  • поява температури (зазвичай субфебрильної),
  • збільшення лімфовузлів.

Симптоми хронічного періодонтиту проявляються не так яскраво та часто слабкі. Найчастіше виникають дискомфорт в області зуба під час вживання їжі, набряк ясен, неприємний запах з рота, збільшення лімфовузлів, виникнення на яснах свищів та гнійних виділень.

Види періодонтиту

Крім поділу на гострий та хронічний періодонтит існує також поділ хвороби на кілька підвидів:

  • Апікальний або верхівковий періодонтит. Легка форма захворювання, при якій запалення захоплює верхівку кореня зуба. Спостерігається приблизно в 30% випадків періодонтиту.
  • Фіброзний періодонтит. Часто має безсимптомний перебіг та виявляється тільки після рентгенограми.
  • Гранулюючий періодонтит. Дає гострий біль, появу свищів, почуття розпирання ясен.
  • Гранулематозний періодонтит. Часто протікає безсимптомно, при цьому відбувається руйнування періодонту та кістки, на коренях утворюються численні гранулеми. В разі несвоєчасного лікування може виникнути необхідність видалення зуба.

Періодонтит – дуже неприємне захворювання. Серед його стандартних ускладнень – формування свищів, кіст, гранульом. Якщо захворювання не лікувати, можна втратити зуб. Також інфекція може поширитися далі й призвести до розвитку нестоматологічних захворювань, наприклад, спровокувати розвиток гломерулонефриту, захворювання суглобів.

Діагностика та лікування періодонтиту

Діагностикою та лікуванням періодонтиту займається стоматолог. Лікар зможе точно визначити форму захворювання та підібрати правильне лікування. Тактика лікування підбирається зважаючи на картину захворювання: може застосовуватися медикаментозна терапія або хірургічне лікування.

Для медикаментозного лікування стоматолог повинен розкрити порожнину зуба та обробити кореневі канали лікарськими засобами: антисептичними і протизапальними. Використовуються спеціальні пасти, які призведуть до розсмоктування кіст і гранульом, відновленню тканин кістки. Можуть призначатися полоскання і антибіотики. Потім, коли запалення буде повністю усунуто, ставиться пломба.

У деяких випадках виникає необхідність у видаленні верхівки кореня зуба. І тільки в крайньому разі видаляють зуб повністю.

Своєчасне звернення до лікаря допоможе якнайшвидше вилікувати періодонтит, врятувати зуб, уникнути розвитку ускладнень.