Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПЕДИКУЛЬОЗ (ВОШІ):

symptoms.symptoms-products

ПЕДИКУЛЬОЗ (ВОШІ)

Педикульоз (воші)

Педикульозом називають відоме паразитарне захворювання, що викликається головними вошами — Pediculus humanus capitis. Хвороба вражає волосяну частину голови, брови, а також бороду і вуса у чоловіків.

Для педикульозу характерна поява інтенсивного свербежу і численних розчісувань на шкірі. У хворих також виявляють велику кількість гнид — дрібних кульок жовтувато-білого кольору і розміром не більше 1 мм, розташованих у основи волосків. Гниди представляють собою яйця вошей, прикріплені до коріння волосся. Зовні вони можуть нагадувати лупу, однак, на відміну від лупи, їх практично неможливо струсити, вичесати або змити.

Слід зазначити, що крім головного також існує платтяний і лобковий педикульоз, що викликаються відповідно платяною (Pediculus humanus corporis) і лобковою вошами (Phthirus pubis).

Причини

Єдиною причиною розвитку педикульозу є зараження відповідним видом вошей. Головні та лобкові воші передаються виключно від людини до людини, при безпосередньому контакті з хворим. Що стосується платтяних вошей, вони можуть передаватися через постільну білизну, одяг, деякі предмети побуту.

Заразитися педикульозом можна практично в будь-якому місці — в освітній установі, гуртожитку, громадському транспорті і навіть в басейні.

Примітно, що воші однаково люблять як брудне, так і чисте волосся. Таким чином, розвиток педикульозу ніяк не пов'язаний з дотриманням правил особистої гігієни. Захворіти з рівною часткою ймовірності може будь-яка людина.

Симптоми

Перші ознаки педикульозу зазвичай з'являються не раніше, ніж через кілька тижнів після інфікування — саме стільки триває інкубаційний період захворювання. За цей час воші встигають відкласти гниди, розмножитися і почати активно кусати людину.

Як правило, педикульоз проявляється наступними симптомами:

  • виражений свербіж шкіри в місцях укусів вошей;
  • поява дрібних сірувато-блакитних плям на шкірних покривах;
  • утворення екскоріацій — поверхневих ранок в місцях розчісування шкіри;
  • наявність гнид біля коріння волосся.

В результаті інфікування розчісувань у осіб з педикульозом можуть розвиватися гнійничкові захворювання шкіри.

Лікування і профілактика

Раніше головний педикульоз лікувався шляхом ручного виловлювання вошей або повного збривання волосся. На щастя, сьогодні є велика кількість ефективних засобів, що дозволяють швидко позбутися паразитів, не вдаючись до таких радикальних методів. У наші дні існує велика кількість шампунів, спреїв і мазей, застосування яких допоможе вилікуватися протягом декількох днів.

Слід зазначити, що педикульоз лікують комплексно. Крім місцевих протипаразитарних препаратів хворим можуть призначати засоби для загоєння екскоріацій і рекомендувати щодня вичісувати вошей за допомогою спеціальної гребінця. Щоб уникнути повторного інфікування, також потрібно ретельно випрати і дезінфікувати весь одяг і постіль хворого.

Якщо в дитячому саду в однієї дитини виявляють педикульоз, то про це обов'язково інформують батьків інших дітей для більш ретельного контролю можливого зараження.