Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ПАРАГРИП:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ПАРАГРИП

Парагрип

Парагрип – це інфекційне вірусне захворювання, яке вражає верхні відділи дихальних шляхів. Патологія супроводжується лихоманкою, закладеним носом, болем в горлі та кашлем, помірною інтоксикацією і відноситься до гострих респіраторних захворювань.

Парагрип зустрічається протягом усього року зі збільшенням кількості випадків захворювання в холодну пору року. Захворювання може бути різного ступеня складності. Легкі форми не несуть ризиків. Але при тяжкому перебігу можливі ускладнення, такі як бронхіт, пневмонія, енцефаліт.

Причини виникнення парагрипу

Ми хворіємо на парагрип при інфікуванні РНК-вірусом парагрипу. Всього існує п'ять різновидів цього вірусу, з яких три досить поширені.

Вірус не стійкий в умовах зовнішнього середовища, легко руйнується ультрафіолетом та зазвичай передається повітряно-крапельним шляхом, рідше контактним. Інкубаційний період зазвичай одну добу, іноді до п'яти днів.

Діти на парагрип хворіють частіше ніж доросли. Спалахи захворювання часто спостерігаються серед скупчення людей в замкнутих просторах, дитячих садах, школах, серед військовослужбовців.

Симптоми парагрипу

До перших симптомів парагрипу відносяться:

  • Слабкість,
  • Підвищена стомлюваність,
  • Почуття розбитості,
  • Підвищення температури до 38-39 градусів.

Потім з'являються:

  • Закладення носа та сильний нежить,
  • Дертя та біль в горлі,
  • Сідає або повністю пропадає голос,
  • Кашель, спочатку сухий, а потім мокрий. З'являються больові відчуття за грудиною в момент кашлю.
  • З'являються м'язові болі.

Можуть збільшуватися та хворіти при натисканні лімфатичні вузли під щелепою і на шиї.

У дітей хвороба зазвичай протікає важче. Якщо у дитини сильно утруднене дихання, є почуття, що не вистачає повітря, занадто висока температура, з'являється почуття занепокоєння - тоді потрібно терміново звертатися за допомогою до лікаря.

При парагрипі можуть виникати наступні ускладнення: фарингіт, трахеїт, отит, запалення легенів. Може розвинутися гостра дихальна недостатність, в цьому випадку потрібна невідкладна медична допомога, тому що цей стан смертельно небезпечний. Також ускладненням парагрипу можуть бути менінгіт та енцефаліт.

Діагностика парагрипу

Зазвичай на підставі симптомів ставиться діагноз ГРЗ (гостре респіраторне захворювання). Якщо необхідно точно виявити збудника хвороби, то робляться спеціальні аналізи: серологічний аналіз харкотиння, ПЛР мокротиння або носоглоткових рідин.

Якщо є підозра на таке ускладнення, як запалення легенів, то робиться рентген або КТ грудної клітини. Можуть призначатися й інші діагностичні обстеження при підозрі на інші ускладнення.

Лікування парагрипу

Парагрип має різні форми, які відрізняються ступенем тяжкості. При легкому ступені тяжкості спеціального лікування не потрібно. Рекомендується багато пити, щадний режим дня. І через 7-10 днів хвороба проходить.

В разі більш важкого перебігу захворювання триває довше, і симптоматика проявляється дуже яскраво. Щоб полегшити стан призначається симптоматична терапія: жарознижувальні засоби, протикашльові препарати, полоскання для горла. При сильному нежиті також призначаються судинозвужувальні спреї в ніс. Якщо сильно болить горло - антисептичні препарати для горла. Можуть призначатися вітаміни. Але не варто займатися самолікуванням. Для того, щоб правильно підібрати препарати, зверніться за консультацією до лікаря.