Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПАПІЛОМАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ:

symptoms.symptoms-products

ПАПІЛОМАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ

Папіломавірусна інфекція

На сьогоднішній день папіломавірусна інфекція є однією з найбільш поширених в світі. За статистикою, вірусом папіломи людини (ВПЛ) протягом життя інфікується близько 80-90% людей. Слід зазначити, що вірус відрізняється високою контагіозністю і онкогенним потенціалом, що робить його особливо небезпечним. З ним асоціюють розвиток злоякісних новоутворень, аногенітальних бородавок і рецидивуючого респіраторного папіломатозу.

У наш час відомо понад 130 різних видів ВПЛ. Близько 30-40 з них здатні інфікувати аногенітальну область. Приблизно 15-20 типів вірусів асоціюють з раком, і близько 10-15 — з генітальними кондиломами та іншими доброякісними новоутвореннями.

ВПЛ 16-го і 18-го типів

Папіломавіруси шістнадцятого та вісімнадцятого типів мають найбільшу онкогенність серед усіх існуючих ВПЛ. Вони викликають неконтрольоване ділення клітин і мутації в клітинних ДНК, що призводить до розвитку злоякісних новоутворень. Папіломавірусна інфекція може тривалий час протікати безсимптомно і залишатися недіагностованою, що робить її ще небезпечнішою для носіїв.

ПВЧ можуть викликати такі захворювання:

  • рак шийки матки;
  • анальний рак;
  • рак вульви і піхви;
  • рак статевого члена.

Онкогенні типи папіломавірусу виявляють більш ніж у 70% хворих з раком аногенітальної області. Сьогодні вже не викликає сумнівів той факт, що інфекція відіграє чималу роль в появі ряду онкологічних захворювань як у жінок, так і у чоловіків.

ПВЛ 6-го і 11-го типів

Дані типи папіломавірусів зумовлюють появу більш 90% всіх аногенітальних бородавок (кондилом). Згідно зі статистикою Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, щорічно з проблемою стикається близько 30 млн чоловіків і жінок у всьому світі. І хоча бородавки не представляють серйозної загрози для здоров'я, вони викликають чимало дискомфорту і часто змушують людей звертатися за медичною допомогою.

Діагностика

Папіломавірусну інфекцію можна запідозрити на підставі характерних клінічних проявів, а також даних кольпоскопії і гістологічного дослідження. Для уточнення діагнозу зазвичай потрібні лабораторні методи: ПЛР, Digene-тест та інші.

Лікування і профілактика

Специфічного лікування ПВЧ на сьогодні не існує. Злоякісні новоутворення і бородавки, викликані інфекцією, лікують симптоматично, шляхом видалення патологічно змінених тканин. Разом з тим хворим зазвичай призначають системну терапію.

Для специфічної профілактики папіломавірусної інфекції використовують спеціальні вакцини, що дозволяють захиститися від найбільш поширених і небезпечних типів вірусу. На сьогоднішній день в світі зареєстровано три вакцини проти ВПЛ: бівалентна вакцина Церварікс, а також квадрівалентна і дев’ятивалентна вакцини Гардасил. Щоб вакцинація дала очікуваний ефект, її проводять до першого статевого акту і потенційного контакту з ВПЛ.