Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ОПІК:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ОПІК

Опік

Опік – це пошкодження тканин тіла внаслідок дії вогню, пара, окропу, хімічних речовин або електрики. Опіки можуть вражати різні ділянки тіла та бути різного ступеня тяжкості: що залежить від глибини і поширеності опіку.

Невеликий опік легкого ступеня може пройти сам і не заподіяти великої шкоди, але глибокі опіки, опіки, що займають велику площу поверхні, вимагають термінового звернення до лікаря і можуть стати причиною летального результату.

Класифікація опіків

За глибиною ураження розрізняють кілька ступенів тяжкості опіків:

  • Опіки першого ступеня. Пошкодження спостерігаються виключно в верхньому шарі шкіри. Характерні симптоми: почервоніння, біль, набряклість пошкодженої ділянки. Виникають такі опіки зазвичай від сонця або окропу. Проходять досить швидко (за 3-5 днів самостійно).
  • Опіки другого ступеня. В цьому випадку виникає травма глибших шарів шкіри. Симптоми: сильні болі і почервоніння, виникнення пухирів на шкірі. Для загоєння таких ран потрібно кілька тижнів.
  • Опіки третього ступеня (А стадія). Можуть дивуватися всі шари шкіри. Утворюється струп, бульбашки з жовтуватою рідиною.
  • Опіки третього ступеня (В стадія). У процес втягується підшкірно-жирова клітковина. Бульбашки заповнені кров'яною рідиною.
  • Опіки четвертого ступеня. Найважчий тип ушкоджень, при яких відбувається повне руйнування шкіри, м'язів, сухожиль, спостерігається обвуглювання ураженої ділянки.

З опіком першого-другого ступеня можна впоратися самостійно. Але при виникненні опіків 3-4 ступеня необхідна термінова медична допомога.

Має значення і площа ураження, чим вона більша, тим небезпечніше стан. Якщо уражено близько 50% шкіри, це може призвести до смерті.

Ускладнення після опіків

Опіки небезпечні тим, що можуть призвести до таких наслідків:

  • Опікової хвороби. Якщо поверхневі опіки займають площу 10-12% від загальної площі шкіри або глибокі опіки – 5-10%, то говорять про опікову хворобу. Виникають опіковий шок та сильна інтоксикація.
  • Бактеріального зараження. Може розвинутися внаслідок запальних процесів в пошкоджених тканинах, або їх відмирання. Інфекційні ураження опіків – це одне з найпоширеніших ускладнень, які можуть призводити як до локальних проблем в ушкодженому місці, так і до сепсису та летального результату.
  • Втрати рідини, яка розвивається внаслідок порушень кровопостачання або судинних спазмів.
  • Порушення в роботі нирок, печінки.
  • Гнійного целюліту, лімфаденіту, гангрени.

Наслідки перенесених опіків можуть з'явитися в формі струпів, рубців та контрактур, які можуть обмежувати рухливість і перешкоджати нормальному кровопостачанню. При інфекційному ураженні тканин, які зазнали опіку, можуть розвинутися келоїдні рубці.

Лікування опіків

При отриманні невеликих опіків першого-другого ступеня ви можете потримати уражену ділянку в холодній воді, а потім прикрити сухою чистою тканиною. Також можна використовувати спеціальні засоби, які допоможуть зменшити біль і роздратування.

Але при сильних опіках обов'язково потрібно звертатися до лікаря, і як можна швидше. Лікар огляне уражену ділянку, проведе необхідне знеболення, зробить антибактеріальну обробку. Дуже важливо уповільнити або повністю припинити зростання бактеріальної флори в області опікової рани. Для цього застосовуються спеціальні мазі та розчини, якими зазвичай просочують пов'язки. Це допоможе не допустити інфікування та поширення гнійного процесу. Також можуть накладатися спеціальні ранові покриття.

При необхідності може застосовуватися також хірургічне лікування.