Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПУХЛИНА‌ ‌МОЗКУ‌ :

symptoms.symptoms-products

ПУХЛИНА‌ ‌МОЗКУ‌

Пухлина мозку

Пухлина мозку – це новоутворення, яке з’явилося і розвивається всередині черепної коробки. Пухлини мозку можуть бути доброякісними та злоякісними, різного ступеня агресивності. Вони також можуть бути первинними та вторинними. Первинні розвиваються з клітин головного мозку або його оболонок. Вторинні виникають як метастази якогось виду раку, який знаходиться в іншому органі.

Симптоми пухлини мозку

Пухлина мозку може проявлятися по-різному, в залежності від того, де вона знаходиться, та які тканини та відділи мозку уражені. Внаслідок руйнування різних тканин мозку в місці зростання пухлини та коли вона здавлює навколишні відділи мозку проявляється так звана осередкова симптоматика.

Найбільш поширені осередкові симптоми пухлини мозку:

  • Порушення чутливості та координації. Втрачається чутливість шкіри, людина не може визначити положення тієї чи іншої частини тіла в просторі, не може координувати свої рухи.
  • Проблеми з пам'яттю, порушення інтелекту та психоемоційного стану. Може статися часткова або повна втрата пам'яті, знижується інтелект та здатність до взаємодії з іншими людьми.
  • Рухові порушення. Можуть проявлятися у вигляді паралічів, парезів, епілептичних припадків.
  • Проблеми зі слухом та розпізнаванням мови, слухові галюцинації. Людина глухне, або всі звуки розпізнаються, як шум, монотонне звучання, дзвін.
  • Порушення в роботі зору, проблеми з розпізнаванням предметів, читанням тексту. Відбувається втрата зору, втрачається здатність розпізнавати рухомі предмети, читати.
  • Вегетативні розлади. Поява слабкості, підвищеної стомлюваності, стрибання пульсу та тиску.
  • Гормональні порушення. Порушується вироблення гормонів, що залежать від роботи гіпофіза і гіпоталамуса.
  • Психомоторні та когнітивні спотворення, галюцинації. Змінюється характер хворого, він втрачає здатність орієнтації в просторі, бачить спалахи світла.

Якщо розвиток пухлини призводить до підвищення внутрішньочерепного тиску та стискаються основні структури мозку, можуть виникати прояви загальномозкової симптоматики, що включає:

  • Головний біль. Голова болить практично постійно і больовий синдром погано знімається ненаркотичними препаратами. Полегшення відбувається при зниженні внутрішньочерепного тиску.
  • Блювоту. Людина не може нормально їсти, пити, блювота відбувається незалежно від прийому їжі.
  • Запаморочення виникає на тлі надмірного тиску на мозочок.

Досить часто пухлина мозку на ранніх стадіях не проявляє себе специфічними симптомами, та потім з'являється загальномозкова симптоматика. Тому якщо спостерігаються часті головні болі, нудота та запаморочення, потрібна консультація лікаря й обстеження.

Діагностика пухлини мозку

Діагностувати пухлину мозку без спеціальних обстежень неможливо. Зазвичай точний діагноз вдається поставити після застосування наступних діагностичних методів:

  • КТ або МРТ головного мозку,
  • електроенцефалографія,
  • ехоенцефалографія,
  • біопсія пухлини та гістологічне дослідження отриманого зразка.

Лікування пухлини мозку

При лікуванні пухлин мозку зазвичай використовується комплексний підхід, що включає різні методи лікування. Основний і найбільш ефективний метод лікування – оперативне втручання та видалення пухлини. Крім традиційного хірургічного втручання можуть застосовуватися лазер і ультразвук.

Якщо пухлина злоякісна, то додатково можуть призначатися хімієтерапія і променева терапія. Але завжди застосовується індивідуальний підхід, призначення робиться з урахуванням типу пухлини, її місця знаходження, розмірів.

Медикаментозна терапія також необхідна і має допоміжний характер. Найчастіше застосовуються глюкокортикоїди, нестероїдні протизапальні засоби, знеболювальні, протиблювотні.

Пухлина мозку – серйозна патологія, яка загрожує здоров'ю і життю, але при своєчасному зверненні до лікаря є можливості для ефективної боротьби з хворобою та нормалізації здоров'я.