Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title НОРИЦЯ (ФІСТУЛА):

symptoms.symptoms-products

НОРИЦЯ (ФІСТУЛА)

Нориця (фістула)

Нориця або фістула – це створення, яке має вигляд каналу, що з'єднує між собою порожнисті органи, порожнини тіла або органа із зовнішнім середовищем. Через норицевий хід зазвичай виділяються слиз, гній та інші рідини. Зсередини цей канал вистелений епітелієм або сполучною тканиною.

Нориця може утворюватися в різних частинах тіла. Це створення може бути вродженим або набутим. При виявленні нориці потрібне хірургічне лікування.

Причини появи нориць

Вроджені нориці з'являються через порушення процесів розвитку плода.

Набуті нориці утворюються в результаті якогось патологічного процесу, наприклад, при запальному процесі в тканинах, гнійних некротичних процесах. Нориці можуть утворюватися в разі руйнування стінок органів, при активному злоякісному зростанні, та після опромінення.

У деяких випадках під час операцій утворюються хірургічні нориці – стоми. Це робиться для того, щоб сформувати додаткову протоку або зробити протік між внутрішніми органами. Таким чином, іноді вдається поліпшити роботу органів, забезпечити їх поживними речовинами.

Види нориць

Існують різні класифікації нориць. Залежно від того, знаходяться вони всередині або виводиться назовні, поділяють внутрішні і зовнішні нориці.

Виходячи з їх розташування нориці можуть бути: бронхіальні, ректальні, шлункові, вагінальні, привушні, дуоденальні і т.ін.

Також фістули можуть розділяти по тому, що з них тече: слизові, гнійні, сечові тощо.

Симптоми нориці

Симптоматика фістули залежить від її виду, особливостей розташування та розміру. Якщо йдеться про зовнішню норицю, то на поверхні тіла виявляється отвір. Шкіра на краю цього отвору зазвичай запалена і з нього періодично сочиться якась рідина (слиз, гній, сеча тощо).

Так, наприклад, якщо йдеться про нориці прямої кишки, то поруч із заднім проходом виявляється отвір, через який виділяється рідина з гноєм. Шкіра поруч запалена, присутні свербіж, дискомфорт, болючі відчуття в області його розташування.

Внутрішні нориці складно виявити за зовнішніми ознаками. Вони можуть давати інтоксикацію, спричиняти порушення обмінних процесів, викликати підвищення температури тіла, біль у місці їх локалізації, погіршення загального самопочуття. Також при внутрішніх норицях через природні отвори може почати виділятися нетиповий вміст, наприклад, гній при кашлі за наявності бронхіальної нориці.

Ускладненнями фістули можуть бути абсцеси, сепсис.

Діагностика нориць

Для діагностики нориць потрібно комплексне обстеження, яке зазвичай включає:

  • Огляд лікарем,
  • Проведення проб із застосуванням барвника,
  • Аналізи вмісту, що сочиться через фістулу,
  • Фістулографію,
  • Рентген з контрастною речовиною (призначається для діагностики внутрішніх нориць),
  • Ендоскопічні дослідження (також застосовуються для виявлення внутрішніх нориць).

Внутрішні нориці іноді діагностуються випадково під час оперативних втручань.

Лікування нориці

Для лікування нориць застосовується переважно оперативне лікування, але в деяких випадках можуть застосовуватися консервативні методи: промивання спеціальними розчинами, протизапальні препарати.

Хірургічне лікування передбачає видалення нориці, після чого навколишні тканини ушивають. У деяких випадках ушивання не рекомендується і на місце нориці вшивається клапоть із власних тканин. Іноді може знадобитися часткове видалення органу, через який проходить фістула.

Після хірургічного втручання на період відновлення призначаються антибіотики, протизапальні засоби.