Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title НЕСТАБІЛЬНА СТЕНОКАРДІЯ (СТЕНОКАРДІЯ СПОКОЮ):

symptoms.symptoms-products

НЕСТАБІЛЬНА СТЕНОКАРДІЯ (СТЕНОКАРДІЯ СПОКОЮ)

Нестабільна стенокардія (стенокардія спокою)

Нестабільна стенокардія або стенокардія спокою– це стан, коли виникає сильний нападоподібний біль в районі серця. Причому відбувається це на тлі відносного спокою, без стресових факторів або посиленої фізичної активності. Напади стенокардії спокою говорять про різке зменшення просвіту коронарних артерій, що ускладнює нормальне кровопостачання серця.

Стенокардія спокою небезпечніша ніж стенокардія напруги, і з більшою ймовірністю може «перерости» в інфаркт міокарда.

Причини розвитку нестабільної стенокардії

Головною причиною виникнення нестабільної стенокардії є атеросклероз судин, що постачають серцевий м'яз кров'ю. В коронарних судинах відкладаються атеросклеротичні бляшки, це викликає зменшення просвіту судин. При стенокардії спокою до цього стану також приєднується спазм артерій.

Сприяти розвитку стенокардії спокою можуть інші патології, наприклад, тахікардії, гіпертонія, тиреотоксикоз, цукровий діабет.

Також серед чинників, що провокують, зайва вага, куріння, сидячий спосіб життя, менопауза у жінок.

Симптоми стенокардії спокою

Характерний симптом при стенокардії спокою - сильний біль протягом 10-15 хвилин в районі серця, який розливається по лівій частині тіла, може захоплювати лопатку, шию, щелепу, руку.

Також під час нападу можуть з'явитися:

  • задишка,
  • тахікардія,
  • аритмія,
  • відчуття, що не вистачає повітря,
  • блідість,
  • пітливість.

Стенокардія може виникати після фізичних навантажень, стресу, переїдання, як реакція на різку зміну погоди. Але особливість стенокардії спокою в тому, що вона здатна з'являтися і в стані, коли немає фізичного навантаження або підвищеного стресу, на приклад, в нічний час.

Зазвичай при стенокардії добре допомагає нітрогліцерин. Але якщо має місце стенокардія спокою, то дія нітрогліцерину часто недостатньо ефективна і потрібне застосування декількох таблеток.

Якщо напад не знімається протягом 20 хвилин або біль наростає, потрібно терміново звертатися до лікаря, тому що підвищується ризик розвитку інфаркту міокарда.

Діагностика нестабільної стенокардії

В разі появи стенокардії потрібно провести обстеження та визначити в якому стані знаходяться судини, з'ясувати ступінь їх звуження і природу цього явища. Для цього призначається ряд досліджень:

  • ЕКГ,
  • холтерівське моніторування,
  • лабораторні аналізи,
  • ЕХО серця,
  • коронарографія.

Існує ряд інших захворювань, які можуть давати схожі симптоми, тому важливо провести комплексне обстеження і точно поставити діагноз.

Лікування нестабільної стенокардії

Лікування стенокардії спокою може бути консервативним та хірургічним. Лікарська терапія включає призначення антиангінальних засобів, тромболітичних препаратів, антикоагулянтів. Прописуються також препарати, що нормалізують рівень холестерину в крові. Призначати препарати та визначати їх дозування повинен лікар з урахуванням стану серця і судин, супутніх захворювань, віку, інших показників здоров'я.

Якщо вражені великі коронарні артерії та хвороба прогресує, рекомендується хірургічне лікування. На сьогодні є кілька методів різного ступеня інвазивності: коронарна ангіопластика і коронарне шунтування.

Ангіопластика - це мініінвазивний метод хірургії. В стегнову вену вводять катетер, який просувають до місця ураження артерій. Там за допомогою спеціального балона звужену судину розширюють, і встановлюють стент, який підтримує стінки судини в розкритому стані. Таким чином вдається відновити кровотік до серцевого м'яза.

Коронарне шунтування більш складна операція, під час якої створюються додаткові шляхи проходження крові до серця, й таким чином забезпечується нормальний кровообіг.