Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title НЕСТАЧА ОМЕГА-3 НЕНАСИЧЕНИХ КИСЛОТ:

symptoms.symptoms-products

НЕСТАЧА ОМЕГА-3 НЕНАСИЧЕНИХ КИСЛОТ

Нестача омега-3 ненасичених кислот

Терміном "омега-3" об'єднують кілька поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), схожих за структурою і біологічними функціями. Вони є одним з незамінних компонентів клітинних мембран і необхідні для нормального функціонування всіх органів і систем.

Жирні кислоти не можуть синтезуватися в організмі, тому повинні надходити ззовні разом з продуктами харчування. Основним джерелом омега-3 є жирна морська риба: лосось, тунець, скумбрія, сардина і т.д.

Причини дефіциту

У нормі щодня потрібно вживати як мінімум 1 грам омега-3 жирних кислот — саме така їх кількість потрібна для повноцінного функціонування всіх клітин в організмі.

У перерахунку на продукти харчування це:

  • 120 г свіжого тунця;
  • 70 г свіжого лосося;
  • 90 г консервів із сардин;
  • 5-10 горіхів;
  • 1 ч ложка насіння льону;
  • 2 ст. ложка рапсового масла.

У раціоні більшості людей відсутні продукти, багаті омега-3 жирними кислотами, що і є основною причиною нестачі цих речовин в організмі. За статистикою, звичайна сучасна людина в середньому вживає всього лише 50-70% омега-3 кислот від життєво необхідної норми.

Симптоми і наслідки

Брак омега-3 не викликає специфічних симптомів і проявів, тому може довгий час залишатися непоміченим. У довгостроковій перспективі це може мати негативні наслідки для здоров'я, оскільки нестача жирних кислот підвищує ризик розвитку атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, депресії та ряду психоневрологічних розладів.

На дефіцит омега-3 можуть вказувати такі ознаки:

  • сухість шкіри;
  • ламкість нігтів і волосся;
  • підвищена стомлюваність;
  • надмірна імпульсивність, агресивність, злість;
  • поганий сон;
  • проблеми з суглобами.

У людей, що вживають мало жирних кислот, часто виявляють підвищений рівень холестерину і шкідливих ліпідів в крові. Включення в раціон омега-3, навпаки, допомагає в короткий термін нормалізувати рівні холестерину і ЛПНЩ.

Діагностика і лікування

Брак омега-3 жирних кислот можна виявити лабораторно, зробивши комплексний аналіз крові на ненасичені жирні кислоти. Зменшення концентрації будь-якої з ПНЖК сімейства омега-3 говорить про їх недостатнє вживанні з продуктами харчування.

Нормальний вміст ненасичених жирних кислот в крові:

  • Ейкозапентаєнова — 14 - 100 мкмоль / л.
  • Докозагексаєнова — 30 - 250 мкмоль / л.
  • Альфа-ліноленова — 50 - 130 мкмоль / л.

Для коменсації дефіциту омега-3 фахівці рекомендують корекцію раціону харчування і включення в нього продуктів, багатих ненасиченими жирними кислотами. До них відносяться жирні сорти морської риби, риб'ячий жир, лляне, конопляне і рапсове масло, морські водорості, шпинат, чіа та ін.

При важкому дефіциті ПНЖК, який не вдається скорегувати за допомогою правильного харчування, хворим можуть призначати препарати омега-3 і біологічно активні добавки з поліненасиченими жирними кислотами.