Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title НЕДОНОШЕНІ ДІТИ:

symptoms.symptoms-products

НЕДОНОШЕНІ ДІТИ

Недоношені діти

Недоношеними називають дітей, народження яких відбулося раніше ніж потрібно (до 37 повних тижнів). Такі діти мають масу тіла менше ніж 2500 г. У них недостатньо розвинений підшкірно-жировий шар, недостатньо розвинені судини, на голові ще відкриті й велике і мале тім'ячко, не до кінця сформовані вуха, нігті, статеві органи. Через функціональну незрілість організму, таким дітям потрібні особливі умови та спеціальний догляд.

Причини недоношеності

До чинників, які можуть сприяти народженню недоношених дітей, можна віднести:

  • Надто юний або навпаки літній вік матері дитини,
  • Неправильне харчування жінки під час виношування,
  • Зловживання алкоголем, куріння,
  • Сильні стреси у момент вагітності,
  • Багатоплідна вагітність,
  • Гестоз вагітної,
  • Передчасне відшарування плаценти,
  • Присутність у жінки гінекологічних захворювань (ендометріоз, міома, цервіцит тощо),
  • Гострі інфекції, якими жінка заражається на пізніх термінах,
  • Ряд інших захворювань (цукровий діабет, гіпертонія, ревматизм тощо),
  • Вади розвитку плода.

Ступені недоношеності

Заведено розрізняти 4 ступені недоношеності дитини:

  • 1 ступінь – дитина народжується на 36-37 тижні, та її вага становить від 2500 до 2001 грам.
  • 2 ступінь – дитина народжується на 32-35 тижні. Його вага тіла від 2000 до 1500 грам.
  • 3 ступінь – дитина народжується на 31-28 тижні, при цьому важить від 1500 до 1000 г,
  • 4 ступінь - народження відбувається до 28 тижнів, і маса тіла дитини при народженні менше ніж 1000 г.

Ознаки недоношеності

Недоношені діти (3-4 ступінь недоношеності) народжуються з непропорційно великою головою, великим животом. У них немає підшкірно-жирового шару, тонка зморшкувата шкіра, яка часто вкрита особливою опушкою. Відкрито обидва джерельця на голові і шви на черепі ще відкриті. Також у них недорозвинені вушні раковини, нігті, статеві органи. Але чим менше недоношеність, тим менш виражені ці аномалії.

Крім того, у недоношених дітей є характерні ознаки недоношеності, які ми не бачимо – вони проявляються у незрілості органів та систем організму. Так у дітей, що народилися раніше, незріла серцево-судинна система, нервова система, у них часто не до кінця сформувалися нервові центри, які регулюють ритм дихання, може неправильно функціонувати травна система, нирки, ендокринна система.

Такі діти частіше схильні до інфекційних захворювань, у них частіше розвивається анемія, сепсис, неврологічні порушення та ряд інших патологій.

Однак при правильному догляді та активному розвитку недоношені діти з часом повністю наздоганяють доношених і за фізіологічними та психологічними параметрами. Зазвичай це відбувається приблизно за два роки, хоча може бути і раніше, і пізніше.

Особливості догляду за недоношеними дітьми

Дитина, що з'явилася на світ набагато раніше часу, вимагає ретельного догляду. У пологовому будинку такі діти перебувають під особливим контролем неонатолога та педіатра.

Сильно недоношені діти після появи на світ відразу поміщаються у спеціальні кувези, де створюються особливі умови: виставляється потрібна температура, вологість, рівень кисню. Якщо дитина добре розвивається, досягає маси 2000 г, і у неї не виявлено патології, то її можуть виписати додому.

Особливу увагу необхідно приділяти годівлі. Якщо смоктальний і ковтальний рефлекси відсутні, годування здійснюється через зонд. Якщо ці рефлекси є, то дитину прикладають до грудей або годують через соску. Важливо правильно розрахувати частоту годівлі та розмір порцій. Годування може проводитися молоком матері або спеціальними сумішами.

Навіть за найсприятливішого розвитку подій недоношена дитина перебуває на особливому обліку, проводяться консультації з фахівцями різних профілів. Однак при хорошому догляді та увазі батьків така дитина успішно розвивається і швидко наздоганяє однолітків за всіма параметрами.