Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title НЕЖИТЬ:

symptoms.symptoms-products

НЕЖИТЬ

Нежить

Нежить – це симптом, який виникає внаслідок запалення слизової оболонки носа. Найчастіше є ознакою риніту та інших респіраторних інфекцій. Також нежить часто провокує запалення навколоносових пазух – синусит. Зазвичай слизові виділення з носа можуть тривати довго – до 10-ти днів поспіль. Якщо риніт не ускладнюється іншими інфекціями, він проходить самостійно. Але ускладнення бувають, і досить часто. Тому звичайний нежить часто вимагає звернення до лікаря.

Прояви нежитю

Нежить проявляється:

• виділеннями слизу з носа, іноді з домішками крові, гною (що вказує на виникаючі ускладнення);

• періодичною закладеністю носа.

До супутніх симптомів нежитю можна віднести:

• головний біль;

• відчуття тиску в області носа, чола, перенісся;

• погіршення або повну втрату нюху;

• зниження апетиту, тимчасову втрату здатності розрізняти смак їжі;

• чхання;

• сльозотечу.

Чи небезпечний головний біль при нежитю?

При нежитю голова болить часто. Але чи потрібно вважати цей симптом небезпечним? Якщо головний біль сильний і локалізується в області чола, перенісся, до лікаря потрібно звертатися терміново. Оскільки це може бути симптомом фронтиту, небезпечного виду синуситу, коли запалення спостерігається в придаткових пазухах носа. Фронтит небезпечний тим, що може давати ускладнення на мозок. Тому він вимагає термінової діагностики та лікування.

Про що говорить кров і гній в слизових виділеннях з носа?

Чи небезпечні домішки крові в слизу, що виділяється з носа? Найчастіше ні – це наслідок механічного пошкодження капілярів, які у великій кількості знаходяться в оболонці носа. Але якщо носова кровотеча рясна, це однозначно вимагає консультації лікаря.

А ось гній в слизових виділеннях вказує на розвиток бактеріальних ускладнень (гайморит, фронтит), які вимагають термінового лікування.

Лікування нежитю

Для постановки діагнозу лікар проводить огляд пацієнта і аналізує його скарги. Іноді може знадобитися проведення риноскопії – огляду порожнини носа з використанням спеціальних носових дзеркал. Щоб визначити, вірусна чи бактеріальна природа нежитю, у пацієнта беруть мазок з носа на бактеріологічний посів.

Неускладнений іншими інфекціями нежить зазвичай не потребує специфічного лікування. Хворому рекомендоване рясне тепле пиття, постільний режим. При закладеності носа можуть бути використані судинозвужувальні краплі. Але їх потрібно застосовувати тільки за призначенням лікаря, зазвичай не більше 5-ти днів поспіль. Оскільки вони призводять до звикання.

Важливо промивати ніс фізіологічним розчином, щоб слизові оболонки не пересихали.

Якщо нежить триває довго, можливі 2 варіанти: або до нього приєдналася інша інфекція, або це алергічний риніт. У будь-якому випадку, така ситуація вимагає звернення до лікаря. Лікуванням нежитю займається сімейний лікар, педіатр, терапевт та лікар-отоларинголог.

Використовувати антибіотики при нежитю можна лише за призначенням лікаря і тільки після того, як підтвердилася бактеріальна інфекція. Самолікування антибіотиками неприпустимо. Звичайний риніт не вимагає антибіотикотерапії, а ось синусит потребує лікування антибактеріальними засобами.

Методи профілактики

Інфекцій, які здатні викликати нежить, дуже багато. До того ж, його ще здатна спровокувати алергія. Але дещо все-таки можна зробити, щоб рідше страждати від ринітів:

• мити руки з милом, обробляти їх дезінфекторами;

• уникати масового скупчення людей;

• дотримуватися соціальної дистанції в магазинах та інших публічних місцях (1,5-2 метра від інших людей);

• вести здоровий спосіб життя, зміцнювати імунітет за допомогою збалансованого харчування і фізичної активності;

• уникати контакту з алергенами.

Нежить – це дуже поширене явище, особливо серед дітей, у яких ще формується імунітет. Часто він проходить самостійно і не несе жодної реальної загрози здоров'ю людини. Але іноді він ускладнюється іншими інфекціями, які вимагають звернення до лікаря і лікування.