Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title ПОРУШЕННЯ СПИННОМОЗКОВОГО КРОВООБІГУ:

symptoms.symptoms-products

ПОРУШЕННЯ СПИННОМОЗКОВОГО КРОВООБІГУ

Порушення спинномозкового кровообігу

Порушення спинномозкового кровообігу – це розлади, при яких виникають циркуляторні проблеми в судинах, що постачають кров у спинний мозок. Порушення кровотоку може бути гострим та хронічним, може бути оборотним чи необоротним (призводити до інвалідизації).

В разі хронічного перебігу патологія розвивається з поступовим наростанням ознак погіршення кровопостачання спинного мозку. Якщо ж має місце гостра форма хвороби – симптоматика проявляється різко, в цьому випадку потрібне невідкладне лікування.

Причини виникнення порушення спинномозкового кровообігу

Кровопостачання судин спинного мозку, може порушуватися при:

  • Уроджених патологіях судин,
  • Набутих патологіях судин, таких як виникнення атеросклеротичних бляшок, тромбозах, варикозах і т. ін.
  • Здавлюванні судин ззовні (в 75% випадків). Пережимати судини можуть пухлини, грижі, збільшені лімфовузли.
  • Виникненні ускладнень після хірургічних втручань на хребті.

Якщо відбувся спинальний крововилив (гематомієлія), то причиною зазвичай є розрив аневризми або травми хребта, також в числі причин можуть бути васкуліт та ряд інших захворювань.

Форми порушень спинномозкового кровообігу

Порушення спинномозкового кровообігу поділяють на:

  • Гострі. Це спинальні інсульти, які можуть бути ішемічними та геморагічними.
  • Транзиторні. В цьому випадку порушення кровообігу виникає різко, наступоподібно і проходить протягом дня.
  • Хронічні. Міелоішемії. Симптоматика виникає поступово і з часом наростає.

Ознаки порушень спинномозкового кровообігу

Якщо мова йде про гостре порушення спинномозкового кровообігу, то симптоматика проявляється сильно та виникає різко. Конкретні симптоми залежать від того, в якій області хребта відбулося порушення кровообігу.

До найбільш частих симптомів можна віднести:

  • Оніміння в кінцівках,
  • Неможливістьпосувати кінцівками,
  • Підвищений м'язовий тонус,
  • Втрата чутливості,
  • М'язова слабкість,
  • Збільшення температури,
  • Озноб,
  • Затримка сечовипускання або навпаки, нетримання сечі і калу.

При хронічній формі симптоми наростають поступово. Спочатку виникає м'язова слабкість, потім з'являються порушення чутливості та порушення м'язового тонусу. Згодом додаються інші симптоми.

Діагностика порушень спинномозкового кровообігу

Якщо на підставі типової симптоматики лікар підозрює порушення мозкового кровообігу, то призначається МРТ спини. У деяких випадках робиться комп'ютерна томографічна мієлографія або спинальна ангіографія.

Важливо точно визначити причину проблем з кровообігом, диференціювати захворювання від запальних захворювань, пухлин та інших патологій, які можуть давати схожу симптоматику.

Лікування порушення спинномозкового кровообігу

При спинальному інсульті необхідна невідкладна медична допомога. Лікування проводиться в стаціонарі в неврологічному відділенні.

Підбір препаратів залежить від типу спинального інсульту. Медикаментозне лікування при інсульті ішемічного типу включає судинорозширювальні засоби, ліки, що підтримують серцево-судинну діяльність, засоби для розрідження крові, антикоагулянти.

В разі виникнення геморагічного інсульту призначаються медикаменти, які допомагають зупинити кровотечу, зміцнити стінки судин, зменшити проникність судин.

Коли гостра фаза минула, терапія підбирається таким чином, щоб сприяти відновленню втрачених функцій. Для цього призначаються нейропротектори, ноотропні засоби, антигіпоксанти, вітаміни та ін. Хороший ефект дає застосування лікувальної фізкультури, фізіотерапії, масажу.

У деяких випадках (наприклад, якщо кровообіг порушується через здавлювання новоутворенням) виникає необхідність в операції.

Чим раніше буде надана медична допомога при порушеннях спинномозкового кровообігу, тим більша ймовірність відновлення здоров'я. Тому при появі симптоматики, що вказує на проблеми з кровообігом спинного мозку, звертайтеся до лікаря якомога швидше.