Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування МІОКАРДИТ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

МІОКАРДИТ

Міокардит

Міокардит – це запалення серцевого м'яза (міокарда). Основна причина розвитку міокардиту – інфекції, але можливі й інші фактори впливу. Захворювання може бути як гострим, так і хронічним.

Це досить серйозна патологія серця, яка може спровокувати появу серцевої недостатності і ряд ускладнень, в тому числі й раптову смерть.

Причини виникнення міокардиту і його види

Захворювання може розвиватися під впливом ряду різноманітних чинників. Найбільш часто виявляються міокардити вірусної природи, проте можливі й інші причини виникнення захворювання. Виходячи з причини міокардити поділяють на види.

  • Інфекційний міокардит. Найчастіше міокардит може розвинутися внаслідок інфікування вірусами (парвовирус, віруси гепатиту В і С, герпес і т.ін.). Однак інші інфекції також можуть дати ускладнення у вигляді міокардиту: бактеріальні інфекції (стрептококи, сальмонели, хламідії і ін.), Грибкові інфекції (кандиди, аспергілли), паразитарні інфекції (трихінели, ехінококи).
  • Алергічний міокардит. Може бути інфекційно-алергічний та токсико-алергічний. Це можуть бути аутоімунні реакції на алергени, алергія на лікарські препарати, на щеплення, реакція після трансплантації.
  • Ревматичний міокардит. Виникає на тлі ревматизму, ревматоїдного артриту.
  • Ідіопатичний міокардит. У деяких випадках причини появи реєстрованого міокардиту залишаються нез'ясованими, такий міокардит має назву ідіопатичного. Цей різновид міокардиту може часто мати гострий прогресуючий характер.

Симптоми міокардиту

Серед характерних ознак міокардиту симптоми, які вказують на порушення в роботі серця:

  • сильна стомлюваність,
  • набряки на ногах,
  • біль в районі серця, може бути ниючим або сильним, нападоподібним,
  • ціаноз,
  • аритмії.

Інфекційна форма зазвичай виникає під час активного розвитку інфекційного захворювання або відразу після нього. Перебіг хвороби може бути гострим, з яскравою симптоматикою або малосимптомним. Досить часто одночасно з міокардитом розвивається перикардит.

Якщо хворобу вчасно не діагностувати і не лікувати, може розвинутися кардіосклероз, прогресуюча серцева недостатність, порушення провідності серця може привести до виникнення різних аритмій і навіть до смерті.

Діагностика міокардиту

Для того, щоб діагностувати міокардит, потрібно провести обстеження, яке може включати різний набір досліджень. Найчастіше при підозрі на міокардит призначають:

  • електрокардіограму,
  • сонографію серця,
  • загальний та біохімічний аналізи крові,
  • імунологічні проби (при підозрі на алергічний міокардит),
  • бакпосеви крові (якщо є підозра на інфекційний міокардит).

Також можуть призначатися МРТ серця, сцинтиграфія серця, біопсія тканин серця і інші методи діагностики.

Лікування міокардиту

Якщо поставлений діагноз міокардит, лікування підбирається таким чином, щоб усунути запалення міокарда та нормалізувати роботу серцевого м'яза. Підбір лікарських засобів багато в чому залежить від різновиду захворювання та причин, що його викликали.

При наявності інфекції призначаються противірусні, антибактеріальні або протигрибкові ліки в залежності від збудника. Якщо хвороба спровокувала автоімунна реакція - можуть призначатися гормональні, антигістамінні препарати.

Також зазвичай призначаються протизапальні засоби, АТФ, вітаміни, кокарбоксилаза, можуть призначатися антикоагулянти, антиаритмічні препарати.

Гостра форма хвороби вимагає госпіталізації, при більш легкому перебігу можливе лікування в домашніх умовах.