Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title МОЗОЛІ:

symptoms.symptoms-products

МОЗОЛІ

Мозолі

Мозолі – це утворення, які виникають при тривалому терті шкіри або тиску на неї. Найбільш часте місце появи мозолів – це стопи ніг, пальці рук і ніг, кисті рук.

Мозоль може бути сухим (ділянка змертвілої шкіри) та мокрим, нагадувати рану. Сам по собі мозоль зазвичай не становить небезпеки, проте в деяких випадках може інфікуватися, що може призвести до мозольного абсцесу або флегмони.

Причини появи мозолів

В основі появі мозолю лежить процес відмирання клітин епідермісу з наступним їх нашаруванням та ущільненням. При цьому відмерлі клітини не встигають відлущитися, що і призводить до утворення ділянки ущільненого потовщеного епідермісу, який нам відомий під назвою мозолі.

Поява мозолів на руках найчастіше обумовлена трудовою або спортивною діяльністю – впливом інструментів та спортивних снарядів на кисті.

На ногах мозолі утворюються при носінні незручного взуття, якщо у вас неправильна хода, якщо ви дуже багато ходите або бігаєте. Причиною утворення мозолі на ногах можуть також стати деформації стопи, що з'явилися внаслідок травм або ряду захворювань.

Під мозолем може накопичуватися лімфа, що може призводити до утворення водяного мозолю.

Види мозолів

Мозолі поділяють на кілька видів:

  • твердий (сухий) мозоль,
  • стрижневий мозоль,
  • м'який (мокрий) мозоль.

Твердий мозоль – це огрубіла ділянка шкіри жовтуватого або сірого кольору, яка відрізняється зниженою чутливістю. Як правило, вона не болить. Хворобливі відчуття можливі тільки, якщо виникає надмірне здавлювання глибших тканин.

Стрижневий мозоль. Це різновид сухого мозолю, у якій є стрижень, що йде глибоко за межі шкіри в тканині. Найчастіше вони з'являються на стопах та пальцях ніг від постійного тертя. Зазвичай такі мозолі виникають на місці попадання під шкіру занози або камінчика.

М'який мозоль представлений ​​міхуром, який наповнений серозною рідиною, прозорою або жовтуватою. Якщо міхур лопається, з'являється ранка, яка з часом підсихає і затягується здоровою шкірою. Але в деяких випадках такі ранки можуть інфікуватися та запалюватися.

Ускладнення мозолів виникають при їх інфікуванні. Можуть розвинутися гнійний процес, флегмона, мозольний абсцес. У деяких випадках запалення на стопі може навіть торкатися кістки і призводити до остеомієліту.

Діагностика та лікування мозолів

Діагностувати мозолі досить легко за зовнішнім виглядом. Мозоль, який не викликає больових відчуттів, не вимагає обов'язкового лікування. Досить усунути фактор, який його викликав (наприклад, змінити взуття на більш зручне), щоб з часом мозоль пройшов самостійно. Але можна також видалити мозоль.

Сухий мозоль можна видалити в косметологічному салоні або самостійно за допомогою саліцилової кислоти або спеціальних розм’якшуючих складів.

Якщо з'явився м'який мозоль і лопнув, треба промити ранку перекисом водню, протерти спиртом або іншим антисептичним розчином та заклеїти бактерицидним пластиром. Розкривати пухир самостійно не рекомендується, тому що таким чином ви підвищуєте ризик інфікування ранки. Для того, щоб пом'якшити тертя м'якого мозолю, можна використовувати спеціальні захисні прокладки для мозолів.

Якщо все-таки відбулося інфікування, то можуть виникнути біль, почервоніння навколо ранки. В цьому випадку треба обов'язково звернутися до лікаря. Він промиє рану, видалить зайві тканини, призначить застосування місцевих препаратів.

У деяких випадках може застосовуватися хірургічне видалення мозолів, кріодеструкція або лазерне видалення.

Якщо вас давно турбує мозоль, і ви не можете з ним впоратися – зверніться за допомогою до лікаря, він допоможе швидко та ефективно усунути проблему.