Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЗАЙВА ВАГА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЗАЙВА ВАГА

Зайва вага

Зайву вагу часто плутають з ожирінням, але це не одне і те ж. Кращим способом описати різницю в цих поняттях можна за допомогою індексу маси тіла. При зайвій вазі його значення перебувають між 25 і 30, а при ожирінні - перевищують 30.

Зайва вага не є патологією або медичною проблемою, але вона може чинити негативний вплив на показники здоров'я та провокувати ряд захворювань. Тому при наявності зайвих кілограмів потрібно вводити корективи в спосіб життя і харчування, та приводити вагу до норми.

Причини появи зайвої ваги

Найпоширеніша причина набору зайвих кілограмів – невідповідність кількості калорій, що поступають в організм і витрачаються. Сучасне життя э досить комфортним. Нам не доводиться витрачати багато фізичних зусиль, щоб знайти їжу, дістатися в потрібне нам місце. Ми проводимо багато часу в сидячому положенні: на роботі та вдома. При цьому вживаємо, як правило, надмірно калорійну їжу в кількостях, які не потрібні для такого малорухливого способу життя.

Однак можуть бути й інші причини набору ваги. Серед найпоширеніших:

  • генетична схильність,
  • порушення обміну речовин,
  • гормональні порушення,
  • харчові звички,
  • психогенні чинники.

Сприяти набору ваги можуть:

  • порушення мікробіому,
  • надмірний стрес,
  • недосипання.

Також вага може збільшуватися на тлі вживання деяких лікарських препаратів.

Патології, до яких може привести набір зайвої ваги

Багато хто вважає головною «бідою» зайвої ваги естетичні проблеми, пов'язані з тим, що фігура втрачає стрункість. Однак, крім того, зайва вага здатна провокувати розвиток ряду серйозних патологій, таких як:

  • Ожиріння. Якщо не займатися зайвою вагою, то вона дуже швидко переросте в ожиріння, яке вважається медичною патологією.
  • Розвиток захворювань серця. Дослідження показують, що набір зайвої ваги збільшує ймовірність розвитку ішемічної хвороби серця, атеросклерозу та ряду інших кардіологічних патологій.
  • Цукровий діабет 2 типу. Ця патологія дуже часто йде «у зв'язці» з зайвою вагою.
  • Захворювання суглобів. Зайві кілограми тиснуть на скелет, що провокує дегенеративні зміни суглобів.
  • Порушення репродуктивної системи. Гормональні порушення у жінок пов'язані зі зниженням фертильності, у чоловіків – з розвитком імпотенції.

Для того, щоб не допустити появи цих захворювань і повернути собі стрункість фігури, потрібно вчасно звернути увагу на зайву вагу та вжити необхідних заходів щодо її нормалізації.

Діагностика зайвої ваги

Для того, щоб визначити, чи присутня у вас зайва вага, можна розрахувати індекс маси тіла (ІМТ) та провести вимірювання обхвату талії. Якщо ІМТ більше 25, а окружність талії у чоловіків більше ніж 102 см, а у жінок більше ніж 88 см, то у вас зайва вага.

Крім того, важливо звертати увагу на локалізацію жирових відкладень. Так підшкірний жир може псувати фігуру, але не несе великих загроз для здоров'я. Водночас жирові відкладення, локалізовані навколо внутрішніх органів (абдомінальний жир) значно збільшують ризик розвитку захворювань серця і діабету 2 типу.

Також для діагностики стану може знадобитися здати аналізи на гормони щитоподібної залози, зробити інші аналізи та обстеження.

Як боротися із зайвою вагою

Знизити вагу до норми можна за допомогою корекції способу життя та харчування. Для цього потрібно збільшити рухову активність - необхідні фізичні навантаження середньої інтенсивності.

Харчування для схуднення має формуватися таким чином, щоб організм витрачав більше калорій, ніж споживає з їжею, але не можна харчуватися занадто бідно та різко обмежувати калорійність меню. Можна спробувати самостійно змінити раціон або ж звернутися за допомогою до дієтолога.

Також сьогодні є можливість додати препарати, які дозволять зменшити апетит та прискорити жироспалювання. Але призначати собі «таблетки для схуднення» не варто, тому що це може негативно позначитися на здоров'ї. Розумніше буде проконсультуватися з дієтологом. Він зможе порекомендувати вам кращі методи схуднення, підбере раціон, призначить потрібні препарати, якщо це необхідно.