Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЛАКТАЗНА НЕДОСТАТНІСТЬ У ДІТЕЙ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЛАКТАЗНА НЕДОСТАТНІСТЬ У ДІТЕЙ

Лактазна недостатність у дітей (непереносимість лактози)

Непереносимість або не засвоєння лактози у дітей - це патологічний стан, при якому дитячий організм не в змозі перетравлювати молочний цукор лактозу, що відбувається внаслідок зниження активності або відсутності ферменту лактази.

Патологія виражається в тому, що дитина часто відригує, у неї спостерігаються кишкові кольки, підвищений метеоризм, діарея, темпи набору ваги нижче норми.

Непереносимість лактози в перший рік життя може призвести до серйозних проблем, тому що основна їжа дитини в цей час - молоко матері, в якому міститься лактоза. Тому дуже важливо вчасно виявити лактазну недостатність та скорегувати ситуацію, щоб дитина могла повноцінно харчуватися.

Причини появи непереносимості лактози

У нормі при попаданні молочного цукру в травний тракт (найчастіше це відбувається при споживанні молока), він розщеплюється на глюкозу і галактозу, які, на відміну від лактози здатні всмоктуватися. Розщеплення відбувається під впливом ферменту лактази. Відповідно, при недостатності або неактивності цього ферменту лактоза не може перетравитися та засвоїтися дитиною. Відбувається це найчастіше через спадкову лактазну недостатність.

Часто виявляється лактазна недостатність у недоношених дітей. Також ця проблема може виникати на тлі ряду захворювань кишківника.

З віком у багатьох людей відбувається зменшення активності лактази, навіть якщо в дитинстві не було проблеми з засвоєнням молочних продуктів. Це починається приблизно з 3-5 років і триває при дорослішанні.

Симптоми непереносимості лактози

Характерні симптоми непереносимості лактози у маленьких дітей:

  • здуття живота,
  • часті відрижки,
  • колька,
  • підвищене газовиділення,
  • рідкий стілець, який часто має кислий запах,
  • проблеми з набором ваги,
  • дратівливість, підвищена збудливість, плаксивість,
  • проблеми зі сном.

На тлі непереносимості лактози у дітей можуть розвиватися м'язова гіпотонія, рахіт, синдром дефіциту уваги та гіперактивності.

Діагностика непереносимості лактози

Якщо батьки запідозрили, що у дитини непереносимість лактози, потрібно обов'язково порадитися з лікарем і точно діагностувати стан.

Для цього застосовується ряд діагностичних методів:

  • Визначається pH калу (якщо цифра нижче 5,5 - можлива лактазна недостатність),
  • Вираховується загальний вміст вуглеводів в калі,
  • Робиться навантажувальний тест з лактозою,
  • Визначається кількість водню і метану в повітрі, що видихається (для дітей старшого віку),
  • Проводяться спеціальні генетичні дослідження.

Лікування непереносимості лактози

При виявленій лактазної недостатності для різного віку застосовуються різні підходи. Для немовлят рекомендується годувати дитину зцідженим молоком з додаванням препаратів лактази. Або ж замість молока призначають до використання безлактозні поживні суміші.

Після того як з'являється прикорм, також потрібно стежити, щоб з їжею не потрапляла лактоза. Щоб контролювати стан, періодично визначається рівень вуглеводів в калі.

Якщо непереносимість лактози вторинна і з'явилася на тлі якогось захворювання, то в першу чергу потрібно лікувати його.

Коли дитина дорослішає, також рекомендується дієта з низьким вмістом лактози. З раціону треба виключити молоко то продукти, що його містять. Якщо непереносимість лактози не абсолютна, то можна вживати кисломолочні продукти (в разі, якщо вони не викликають симптомів лактазної недостатності).

Якщо вчасно виявити непереносимість лактози та взяти ситуацію під контроль, то розвиток і зростання дитини буде абсолютно нормальним, вона буде добре себе почувати і нормально додавати у вазі.