Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title КІСТА ЯЄЧНИКА:

symptoms.symptoms-products

КІСТА ЯЄЧНИКА

Кіста яєчника

Кістою називають доброякісне новоутворення яєчника, яке представляє собою тонку капсулу, заповнену всередині рідиною. Найчастіше в яєчниках формуються фолікулярні кісти і кісти жовтого тіла. Більшість з них не становить серйозної загрози для здоров'я жінок і проходить самостійно. Однак в деяких випадках кісти яєчників можуть викликати серйозні ускладнення.

Як правило, з кістами яєчників стикаються жінки репродуктивного віку. Дана патологія займає одну з лідируючих позицій в структурі гінекологічних захворювань. За статистикою, різні види кіст виявляють у 8% клінічно здорових жінок і більш ніж у половини жінок з болями внизу живота і / або порушеннями менструального циклу.

Види кіст

Залежно від причини розвитку і тяжкості перебігу кісти яєчників ділять на дві великі групи: функціональні і аномальні. Перші виникають в результаті порушення менструального циклу або овуляції і вважаються відносно безпечними. Причиною других є серйозні гормональні збої в організмі жінки. Такі кісти не проходять протягом багатьох місяців і вимагають серйозного лікування.

За походженням і локалізацією кісти бувають таких видів:

  • Фолікулярні. Формуються під час овуляції на місці фолікула, можуть виростати до розміру 5-7 см в діаметрі.
  • Кісти жовтого тіла. Утворюються на місці жовтого тіла яєчника, містять геморагічну рідину. У розмірі досягають не більше 6-8 см.
  • Параоваріальні. Формуються з придатка яєчника і локалізуються в області брижі маткової труби. Можуть виростати до 12-20 см.

Кісти яєчників можуть ускладнитися перекрутом, розривом і, як наслідок, внутрішньою кровотечею. Остання є вкрай небезпечною, оскільки призводить до розвитку перитоніту, геморагічного шоку, а при відсутності необхідної допомоги — до летального наслідку.

Симптоми

Першими ознаками кісти можуть бути тупий біль внизу живота або збої в менструальному циклі. В такому випадку місячні наступають пізніше звичайного і супроводжуються яскраво вираженими хворобливими відчуттями. Разом з тим жінку може турбувати відчуття повноти і здуття живота, а також деякі інші симптоми:

Найбільш часті з них:

  • прискорене сечовипускання;
  • набір ваги;
  • підвищення температури тіла;
  • прискорене серцебиття;
  • раптовий інтенсивний біль при статевому акті і фізичних навантаженнях.

Досить часто кісти яєчників формуються і розвиваються безсимптомно. У такому випадку їх виявляють випадково, під час профоглядів.

Діагностика

Виявити кісту можна вже під час гінекологічного огляду, коли гінеколог виявляє збільшені в розмірах, болючі придатки. Для підтвердження діагнозу застосовують лабораторні та інструментальні методи — УЗД, КТ, загальні аналізи крові і сечі, визначення пухлинних маркерів-антигенів. Для виключення позаматкової вагітності хворій також можуть робити тест на вагітність.

Лікування

Тактика лікування кіст яєчника відрізняється в різних випадках і напряму залежить від тяжкості захворювання. Неускладнені функціональні кісти лікують консервативно, із застосуванням моно- і двофазних оральних контрацептивів. При неефективності медикаментозної терапії або розвитку ускладнень можуть вдаватися до хірургічного втручання. Операцію можуть проводити як відкритим доступом (лапаротомія), так і шляхом лапароскопії (із застосуванням ендоскопа).

Ендометріоїдні, дермоїдні і муцинозні кісти лікують виключно хірургічно.