Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КІСТА МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КІСТА МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Кіста молочної залози

Кіста молочної залози – це доброякісне новоутворення, яке являє собою порожнину, заповнену рідиною. Ця широко поширена патологія, є однією з форм фіброзно-кістозної мастопатії.

Розрізняють декілька різновидів кіст: атипова, протокова, солітарна, фіброзна, багатокамерна. Вони відрізняються особливістю формування та ступенем небезпеки. Кіста може ніяк не турбувати, або ж можуть виникати біль, набухання, кісти можуть інфікуватися та запалюватися, перероджуватися в злоякісні утворення.

Причини формування кісти молочної залози

Основна причина розвитку кісти молочної залози – гормональний дисбаланс. Підвищений рівень жіночих статевих гормонів може стимулювати розростання тканин епітелію протоків молочної залози і розвиток її набряку. В результаті протоки молочної залози закупорюються, що створює сприятливі умови для утворення кісти.

Сприяти виникненню гормональних відхилень може ряд чинників:

  • Надлишкова вага. При утворенні зайвої жирової тканини в неї може накопичуватися гормон прогестерон, який перетворюється в естроген. Естроген потім може потрапити в кров та спровокувати розвиток кісти молочної залози.
  • Неправильне харчування може призводити до порушень роботи ендокринної системи, що своєю чергою може стати причиною розвитку кісти молочної залози.
  • Травми.
  • Аборти, хірургічні маніпуляції.
  • Тривалі стреси, депресії, перевтоми, емоційне перенапруження.

Симптоми кісти молочної залози

Досить часто жінки виявляють кісту самостійно. Дрібні кісти можуть ніяк себе не проявляти, виявляючись випадково під час інструментальної діагностики.

Однак є характерна симптоматика, яка може супроводжувати розвиток кісти молочної залози:

  • відчуття тяжкості в грудях, дискомфорту,
  • виділення рідини з сосків,
  • тягнучі больові відчуття в грудях,
  • зміна форми грудей.

Також можуть виникати:

  • почервоніння і набряк в місці локалізації кісти,
  • збільшення лімфовузлів під пахвами,
  • підвищення температури.

Великі кісти можуть заважати, створювати візуальну асиметрію, також кісти можуть інфікуватися та запалюватися. Але головна небезпека кісти молочної залози в тому, що попри те, що кіста молочної залози є доброякісним утворенням, вона може перероджуватись у злоякісне новоутворення.

Діагностика кісти молочної залози

Дуже важливо точно діагностувати захворювання молочної залози. Симптоматика кісти може бути схожа на симптоми маститу, фіброаденоми, раку молочної залози.

Для діагностики застосовуються: УЗД молочної залози, пневмокістография, дослідження рідини, що знаходиться в кісті. Також може застосовуватися мамографія, КТ молочної залози.

Лікування кісти молочної залози

Підбір лікування здійснює мамолог. Залежно від різновиду кісти, її розмірів, схильності до переродження у злоякісне новоутворення, обирають лікарську терапію або хірургічне втручання.

Медикаментозне лікування може включати лікарські засоби, які надають розсмоктувальну дію, нормалізують гормональний рівень, протизапальні засоби.

Може застосовуватися склеротерапія. В цьому випадку з кісти відкачується рідина. Потім в її порожнину вводиться спеціальна речовина, яка призводить до склеювання кісти і рідина в ній більше не накопичується.

Якщо кіста занадто велика або росте дуже швидко, вміст камери запалюється, виявлений різновид, який часто переростає в рак, то застосовується хірургічне лікування. Під час операції видаляэться кіста та прилеглі до неї тканини.

У вас з'явилися симптоми, які вказують на виникнення проблем в молочній залозі? Є якесь ущільнення? Негайно проконсультуйтеся у мамолога. Чим швидше ви з'ясуєте, що саме відбувається в молочній залозі, тим швидше зможете відновити здоров'я.