Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

symptoms.symptoms-for-title КРОВ В СЕЧІ (ГЕМАТУРІЯ):

symptoms.symptoms-products

КРОВ В СЕЧІ (ГЕМАТУРІЯ)

Кров в сечі (гематурія)

Гематурія – це симптом, який характеризується підвищеним вмістом червоних кров'яних тілець в сечі. Кров в сечі в деяких випадках може з'являтися у здорових людей, наприклад, при переохолодженні, але найчастіше це ознака виникнення патології. Наявність гематурії може свідчити про розвиток ряду захворювань як сечовивідних шляхів, так і нирок.

Нормальні показники аналізу сечі допускають 1-2 еритроцитів в осаді. Якщо ж їх кількість вище – кажуть про гематурію. Кров в сечі – це досить серйозна ознака, поява якої має спонукати вас піти на прийом до лікаря та пройти обстеження.

Види гематурії

Залежно від концентрації червоних кров'яних тілець розрізняють:

  • Мікрогематурію. Підвищений вміст еритроцитів не позначається на кольорі сечі і виявляється тільки при лабораторному аналізі.
  • Макрогематурію. Виділення з сечею червоних кров'яних тілець підвищено настільки, що вона забарвлюється в червоний колір.

Однак червоний колір сечі не завжди говорить про присутність крові. Забарвлювати сечу можуть деякі продукти або ліки – тоді кажуть про хибну гематурію.

Важливе значення має не тільки кількість еритроцитів у крові, а і їх форма та стан. При аналізі цих показників розрізняють:

  • Гломерулярну гематурію. Еритроцити в сечі меншого розміру, ніж нормальні, зміненої форми, неоднакові за розміром, позбавлені гемоглобіну, виглядають, як безбарвні кільця. Наявність таких пошкоджених червоних кров'яних тілець свідчить про те, що крововтрата відбувається через базальну мембрану клубочка, де вони й пошкоджуються.
  • Постгломерулярну гематурію. Червоні кров'яні тільця не пошкоджені, нормальної форми та розміру. При наявності підвищеної кількості таких непошкоджених еритроцитів в сечі, говорять про те, що місце крововтрати знаходиться після ниркового клубочка.

Також гематурії поділяють на:

  • Ренальні. Виникають при захворюваннях нирок: пієлонефритах, гломерулонефритах, полікістозі нирок, туберкульозі нирок, пухлинах нирок.
  • Преренальні. Пов'язані з патологіями, які обумовлені порушеннями в системі згортання крові.
  • Постренальні. В цьому випадку гематурії виникають «з вини» нижніх відділів сечової системи, наприклад, при каменях в сечовому міхурі, циститах.

Діагностика захворювань, що викликають гематурію

Для того, щоб усунути гематурію, необхідно точно діагностувати причину її появи. Для цього проводиться обстеження, яке найчастіше включає:

  • Лабораторні дослідження сечі. Дозволяють виявити інші ознаки порушення роботи нирок.
  • Біохімічні аналізи крові. Визначення ниркових показників крові дає можливість визначити тип порушення роботи нирок.
  • Імунологічні дослідження. Застосовуються при підозрі на гломерулонефрит.
  • Сонографія нирок та органів малого таза. Показує стан тканин нирок і навколишніх органів, наявність ущільнень, розширення чашково-мискової системи та т. ін.
  • Урографія. Дозволяє виявити дефекти, пухлини, камені в сечівнику.
  • Цитоскопія. Дає можливість точно діагностувати патології сечового міхура.
  • Біопсія. Призначається для визначення виду гломерулонефриту, для точної діагностики новоутворень.

Лікування гематурії

Лікування гематурії передбачає лікування захворювання, яке викликає появу крові в сечі. Терапія може включати застосування антибіотиків, протизапальних засобів, цитостатиків, глюкокортикоїдів та інших препаратів. У деяких випадках, наприклад, для видалення каменів, пухлин може знадобитися хірургічне втручання.

При виявленні гематурії, потрібно не відкладаючи звернутися до лікаря, з'ясувати причину її виникнення та підібрати лікування, яке допоможе прибрати цей симптом і відновити здоров'я.