Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування КРАСНУХА:

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

КРАСНУХА

Краснуха

Краснуха – це вірусне захворювання високого ступеня заразності. Характерні прояви хвороби – специфічні висипання, помірна інтоксикація та збільшення лімфовузлів. На краснуху хворіють в основному діти, але можуть хворіти й дорослі.

На вірус краснухи виробляється стійкий імунітет, тому, завдяки вакцинації захворювання все рідше і рідше зустрічається в розвинених країнах.

Причини розвитку краснухи

Краснуха викликається вірусом з роду Rubivirus. Цей вірус не стійкий до впливу навколишнього середовища та швидко руйнується при впливі ультрафіолету, високих температур і дезінфектантів. Однак свою вразливість до впливів зовнішнього середовища вірус компенсує високою здатністю до зараження. Людина, заражена на кір, стає заразний ще до появи характерних симптомів (за 6-8 днів) і залишається заразною ще тривалий час, включаючи тиждень після появи висипань.

Вірус краснухи може поширюватися:

  • повітряно-крапельним шляхом,
  • контактним шляхом,
  • від матері до плоду.

Найчастіше вірус краснухи поширюється в місцях скупчення дітей у замкнених просторах: дитячих садах, школах, дитячих лікарнях.

Симптоми краснухи

З моменту зараження до появи характерних симптомів краснухи зазвичай проходить 12-24 дні.

Спочатку з'являються невеликий нежить, дертя в горлі, кашель. У дітей ця симптоматика може бути в досить легкій формі або взагалі бути відсутньою, але у дорослих зазвичай супроводжується підвищенням температури до 39 градусів, головними болями, підвищеною слабкістю, сльозотечею. Також часто збільшуються лімфовузли на шиї та потилиці.

Потім з'являються свербіж та висипання червоного кольору. Найчастіше висип виникає в перший день, одночасно з появою вищеназваних симптомів, але може з'являтися і через кілька днів. Спочатку висипання виявляються на обличчі, шиї, під волоссям, за вухами. Потім з'являються на тулубі, руках та ногах. Але при краснусі висип ніколи не захоплює область долонь та підошов. Висип у дітей утворює невеликі плями, у дорослих же може зливатися в досить великі плями. Висипання зазвичай тримаються 4 дні, після чого шкірні прояви проходять.

Ускладнення краснухи

Ускладнення найчастіше виникають, коли приєднується бактеріальна інфекція, яка може спровокувати отити, ангіни, запалення легенів. У дорослих як ускладнення можуть розвинутися артрит, енцефаліт.

Патологія небезпечна в період вагітності. Жіночий організм зазвичай досить легко може впоратися із захворюванням, але у дитини можуть розвинутися важкі вроджені аномалії, такі як глухота, вади серця, катаракта, гідроцефалія.

Діагностика та лікування краснухи

Зазвичай захворювання діагностують за характерними ознаками. Для уточнення можуть призначатися аналізи на антитіла до вірусу в крові.

Лікування краснухи передбачає перебування вдома та дотримання постільного режиму. Але в деяких випадках при тяжкому перебігу хвороби і виникненні ускладнень може знадобитися госпіталізація.

На цей час ліків, які б ефективно боролися з вірусом краснухи, немає. Тому застосовується симптоматичне лікування. Можуть призначатися жарознижувальні, заспокійливі, антигістамінні, протикашльові препарати.

В разі появи ускладнень, призначається специфічна терапія відповідно до захворювання, яке розвинулося.

Ефективним засобом профілактики краснухи є вакцинація. Вакцину потрібно колоти двічі. Спочатку приблизно в рік, а потім в шість років. Крім того, рекомендується дівчаткам робити ще одне щеплення в підлітковому віці, щоб збільшити захист від краснухи в репродуктивному віці, коли жінка може завагітніти.