Замовлення
Замовлення
Обране
Обране
star_on

Для лікування ЧЕРВОНИЙ ПЛОСКИЙ ЛИШАЙ :

Скоро тут зʼявляться потрібні товари для лікування

ЧЕРВОНИЙ ПЛОСКИЙ ЛИШАЙ

Червоний плоский лишай

Червоний плоский лишай – це хронічне захворювання шкіри та слизової, в рідкісних випадках патологія може зачіпати також нігті. Ця хвороба відома також під назвами лишай Уїлсона та істинний ліхен, супроводжується утворенням червоних папул плоскої форми та свербінням.

Причини появи червоного плоского лишаю

Точні причини, через які розвивається це захворювання, невідомі, але є ряд чинників, які підвищують ймовірність його розвитку:

  • алергічні реакції,
  • цукровий діабет,
  • розлади нервової системи та стреси,
  • захворювання шлунково-кишкового тракту,
  • травми слизової рота,
  • порушення роботи імунної системи,
  • хронічні запалення,
  • спадковість.

Симптоми червоного плоского лишаю

Симптоматика червоного плоского лишаю може дещо відрізнятися в залежності від форми захворювання.

Головна ознака типової форми червоного плоского лишаю – наявність плоских папул (маленькі червоні вузлики з блискучою поверхнею), червоного, бурого або синюшного кольору. Характерна ознака червоного плоского лишаю – групування висипань у вигляді кілець, гірлянд, сітчастого малюнка.

Найчастіше папули виникають під пахвами, на згинах суглобів, на внутрішній стороні стегон, в нижній частині живота. Межі папул та нормальної шкіри залишаються чіткими.

Також симптомом червоного плоского лишаю є свербіж, який може бути досить сильним.

Практично в половині випадків при появі червоного плоского лишаю спостерігається ураження слизової рота і статевих органів.

Патологія також може зачіпати нігті. Вони становляться надто тонкими, ламкими, нігтьові пластини каламутніють, на них з'являються поздовжні борозни.

Захворювання має рецидивуючий характер, може бути активним протягом декількох тижнів або місяців, але навіть після ремісії періодично можуть виникати рецидиви.

Форми червоного плоского лишаю

Захворювання має багато форм, до найбільш розповсюджених відносяться:

  • Типова форма. Характерні ознаки - багатокутні бляшки рожево-бузкового кольору.
  • Бульозна форма. Під шкірою утворюються везикули з серозним вмістом.
  • Атрофічна форма. Виникають склеротичні та атрофічні зміни на тлі висипу.
  • Пігментна форма. Крім висипу на шкірі можуть з'являтися коричневі плями і вузлики.
  • Гіпертрофічна форма. Характерна особливість – наявність бородавчастих нашарувань та вузликів.
  • Ерозивно-виразкова форма. З'являється на слизових. Крім характерних для плоского лишая висипань виникають також ерозії та виразки.

Також розрізняють гостру і хронічну форму. У першому випадку хвороба триває до 1 місяця. При хронічному перебігу – понад шість місяців.

Діагностика та лікування червоного плоского лишаю

Для діагностики та лікування червоного плоского лишаю треба звертатися за допомогою до дерматолога. Лікар зазвичай діагностує червоний плоский лишай за зовнішнім виглядом. Однак для повної впевненості в правильності діагнозу можуть призначатися додаткові дослідження: біопсія шкіри, серологічні дослідження.

Лікування лишаю проводиться в залежності від форми захворювання та ступеня його активності. В першу чергу звертається увага на причини виникнення цього захворювання і по можливості усуваються чинники, що провокують захворювання.

Призначаються препарати, що знімають свербіж, заспокійливі. Також можуть застосовуватися кортикостероїдні лікарські засоби.

Місцеве лікування застосовується не завжди, тільки при деяких формах (наприклад, при гіпертрофічному лишаї).

Безконтрольне застосування мазей та інших засобів для боротьби зі шкірними захворюваннями може погіршити ситуацію, тому в разі появи свербежу та висипань на шкірі або слизовій варто звернутися за допомогою до дерматолога та проходити лікування під його наглядом.